O tym, że dieta bogata w czerwone mięso szkodzi zdrowiu, naukowcy mówią od dawna. Liczne badania dowodzą, że upodobanie do befsztyków zwiększa ryzyko takich chorób jak nowotwór jelita grubego, trzustki, udaru czy endometriozy. Dotychczasowe prace naukowców dotyczyły jednak jedzenia mięsa w dużych ilościach. Nie analizowano, czy spożywanie wołowiny lub wieprzowiny od święta może szkodzić.
– Chcieliśmy bliżej przyjrzeć się powiązaniu niskiego spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa z chorobami układu krążenia i umieralnością na raka w porównaniu z tymi, którzy w ogóle nie jedli mięsa – powiedział główny autor badań dr Saeed Mastour Alshahrani.
Naukowcy w prospektywnym badaniu kohortowym przeanalizowali dane 72 142 Adwentystów Dnia Siódmego, którzy wzięli udział w Adventist Health Study-2 (AHS-2). Adwentyści byli dla naukowców idealną grupą do analizy. Około połowa wiernych była wegetarianami, a spośród tych, którzy nie byli, 90 procent jadło zaledwie ok. 58 gram lub mniej czerwonego mięsa dziennie.
Podczas średniej obserwacji wynoszącej 11,8 roku, zmarło 7961 osób, w przypadku 2598 osób przyczyną zgonu były choroby sercowo-naczyniowe, a 1873 - rak.
Analiza, którą opublikowało w czasopismo Nutrients, wykazała związek między umiarkowanym lub sporadycznym spożyciem mięsa a wyższym ryzykiem zgonów zarówno całkowitych, jak i sercowo-naczyniowych.