Aktualizacja: 09.04.2019 00:22 Publikacja: 09.04.2019 00:22
Foto: Adobe Stock
O tym, że dieta bogata w czerwone mięso szkodzi zdrowiu, naukowcy mówią od dawna. Liczne badania dowodzą, że upodobanie do befsztyków zwiększa ryzyko takich chorób jak nowotwór jelita grubego, trzustki, udaru czy endometriozy. Dotychczasowe prace naukowców dotyczyły jednak jedzenia mięsa w dużych ilościach. Nie analizowano, czy spożywanie wołowiny lub wieprzowiny od święta może szkodzić.
– Chcieliśmy bliżej przyjrzeć się powiązaniu niskiego spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa z chorobami układu krążenia i umieralnością na raka w porównaniu z tymi, którzy w ogóle nie jedli mięsa – powiedział główny autor badań dr Saeed Mastour Alshahrani.
Tylko w 2024 roku w Polsce przeprowadzono blisko 12 000 amputacji kończyn i aż dwa razy tyle zabiegów usunięcia...
Od maja 2024 r. do kwietnia 2025 r. farmaceuci wystawili 18 736 recept na pigułkę „dzień po” w ramach programu p...
System ochrony zdrowia wymaga reformy – uważają przedsiębiorcy. Trudno jednak o wspólną wizję tego, jak powinny...
Sztuczną inteligencję wykorzystuje 13,2 proc. szpitali oraz 4,1 proc. podmiotów realizujących ambulatoryjne świa...
Przesunięcie profilaktyki na szczebel podstawowej opieki zdrowotnej może pomóc w rozwiązaniu problemu niskiego u...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas