Reklama

Rak piersi: Dlaczego lepiej unikać wędlin, szynek i pasztetów

Ryzyko raka piersi może być mniejsze, jeśli wykluczymy z jadłospisu wędliny, informuje Onet, powołując się na badania amerykańskich uczonych. Zalecenie to dotyczy szczególnie kobiet po menopauzie.

Aktualizacja: 28.11.2019 12:53 Publikacja: 27.10.2019 23:01

Ryzyko raka piersi rośnie, gdy nasza dieta obfituje w przetworzone czerwone mięso

Ryzyko raka piersi rośnie, gdy nasza dieta obfituje w przetworzone czerwone mięso

Foto: AdobeStock

Przetworzone mięso Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała za jeden z najbardziej rakotwórczych czynników już trzy lata temu. Czerwone mięso oraz przetworzone czerwone mięso, czyli szynki, kiełbasy, pasztety zostały zaliczone do składników równie szkodliwych, co palenie tytoniu i azbest.

Nowe badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych potwierdzają tę tezę i rozszerzają listę nowotworów, których rozwojowi może sprzyjać mięsna dieta o kolejną pozycję, informuje onet.pl. Okazało się, że oprócz raka jelita grubego, żołądka, trzustki czy prostaty, przetworzone mięso sprzyja również rakowi piersi.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Zdrowie
Innowacje w opiece zdrowotnej jako katalizator konkurencyjności
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Zdrowie
Pedagożka tłumaczy: ADHD u kobiet wygląda inaczej
psychologia
Czym jest ADHD burnout i maska ADHD – wyjaśnia psycholożka Monika Kotlarek
Zdrowie
Polski system „zgubił” kilkuset lekarzy z Ukrainy
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Zdrowie
21. Forum Rynku Zdrowia już w poniedziałek
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama