Zbieracze najdroższej przyprawy świata żyją w biedzie

Szafran jest najdroższą przyprawą świata i właśnie trwają jego zbiory. Wymagają ogromnego wysiłku. Pomimo to zbieracze szafranu żyją w biedzie.

Aktualizacja: 20.11.2019 16:19 Publikacja: 20.11.2019 15:34

Zbieracze najdroższej przyprawy świata żyją w biedzie

Foto: AFP

Listopad to miesiąc, w którym powstaje szafran -najdroższa przyprawa świata. Za kilogram czerwonych słupków kwiatowych rośliny Crocus sativus, bardzo przypominającej nasze krokusy, handlarz płaci około 1000 dolarów. W sklepie w Polsce za 1 gram przyprawy w naturalnej postaci (suszone pręciki) zapłacimy nawet 100 zł (szafran najwyższej jakości), co daje cenę 10 tysięcy zł za kilogram.

Czytaj także: Wanilia jest już droższa od srebra. Jedna z branż ma kłopoty

Cena odzwierciedla ogromny wysiłek wkładany w wyprodukowanie czerwonej przyprawy. Aby ten kilogram powstał, zbieracz a właściwie zbieraczka, bo trudnią się tym głównie kobiety, musi najpierw zebrać ponad 200 tysięcy kwiatów.  Następnie z kielichów kwiatów trzeba delikatnie oderwać ulotne czerwone słupki. A każdy kwiat ma ich zaledwie trzy. Słupki muszą jeszcze wyschnąć, by powstał królewski szafran.

Roczna światowa produkcja szafranu wynosi około 300 ton. Najwięksi dostawcy to Iran, Hiszpania, Indie, Grecja, Azerbejdżan, Maroko, Włochy, Afganistan. Przy czym Hiszpania i Iran wytwarzają około 80 proc. światowej produkcji.

W większości wymienionych państw, zbiorem szafranu zajmują się najubożsi mieszkańcy. Maroko dostarcza rocznie 6,8 ton szafranu. W marokańskich górskich wioskach złożonych z glinianych lepianek przytulonych do jałowych zboczy, jedynym żywym kolorem są filetowe poletka Crocus sativus otaczające niemal każde gospodarstwo. To także jedyne źródło dochodu.

W szczycie zbiorów - w połowie listopada, na poletkach pracują całe rodziny, pisze portal Lenta. Zbiór zaczyna się wcześnie rano, kiedy jest dość chłodno. Kobiety zbierają delikatne kwiatki zgięte w pół aż do zmroku, przy świetle latarek. Ręce pokrywają się odciskami i bąblami.

Nocą też mało się nie śpi. Słupki trzeba szybko oddzielić od zerwanych liliowych kwiatów. Do pracy wymagającej delikatności i wyczucia, zasiadają całe rodziny. Trwa wyścig z czasem, bo szafran kwitnie tylko raz w roku - przez dwa tygodnie listopada.

Listopad to miesiąc, w którym powstaje szafran -najdroższa przyprawa świata. Za kilogram czerwonych słupków kwiatowych rośliny Crocus sativus, bardzo przypominającej nasze krokusy, handlarz płaci około 1000 dolarów. W sklepie w Polsce za 1 gram przyprawy w naturalnej postaci (suszone pręciki) zapłacimy nawet 100 zł (szafran najwyższej jakości), co daje cenę 10 tysięcy zł za kilogram.

Czytaj także: Wanilia jest już droższa od srebra. Jedna z branż ma kłopoty

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Rolnictwo
Afera w rządzie Ukrainy. Minister podejrzany o kryminalny proceder
Rolnictwo
Polska wspomaga wojenną kasę Rosji importując nawozy. Najwięcej w UE
Rolnictwo
Węgry ograniczą import produktów rolnych z Ukrainy. Rosja zadowolona
Rolnictwo
Największy producent wina Rosji w mackach Kremla. Parodia w sądzie
Rolnictwo
Przybywa zboża z Rosji w Europie. Dojrzewa pomysł na cła