Chodzi oczywiście o dynie. Według Eurostatu, Polska z plonami sięgającymi 75 tys. ton jest piątym producentem dyni w Europie.

Czytaj także: Halloween ma coraz więcej zwolenników

Wyprzedza nas m. in. Hiszpania, której wynik sięgający 115 tys. ton trudno będzie nam dogonić. Na podium znajdą się jeszcze Francja, w której w ubiegłym roku zebrano 96 tys. ton, i Niemcy, którzy wyhodowali 92 tys. ton tego owocu (choć zwyczajowo dynia traktowana jest jak warzywo). Polska dzieli swoje czwarte miejsce z Portugalią, oba kraje zebrały po 75 tys. ton dyni. Uprawy w całej Unii Europejskiej zajmowały aż 24 tys. hektarów.

Choć w sklepach widzimy dynie kilkukilogramowe, to jej owoce potrafią sięgać nawet do 200 kg, a dynia olbrzymia może urosnąć nawet do 800 kg. Istnieje 800 gatunków dyni, ale w kuchni stosowane są zwykle dwa, dynia olbrzymia i zwyczajna. Dynia znana jest w Europie od czasów starożytnych.