Reklama
Rozwiń

Prawie 5 mln ton żywności do śmieci. Większość wyrzucają konsumenci

Skala marnowania jedzenia jest ogromna, a odpowiadają za nią głównie gospodarstwa domowe, a nie producenci czy sklepy.

Aktualizacja: 30.11.2020 12:15 Publikacja: 30.11.2020 12:07

Prawie 5 mln ton żywności do śmieci. Większość wyrzucają konsumenci

Foto: AdobeStock

Z badania Instytutu Ochrony Środowiska - Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wynika, że na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się ponad 4,8 mln ton żywności. Za 60 proc. strat odpowiadają konsumenci, produkcja i przetwórstwo odpowiadają łącznie za 30 proc.

Z kolei produkcja rolnicza odpowiada za ok. 15 proc. marnowanej żywności w całym łańcuchu żywnościowym, również przetwórstwo jest odpowiedzialne za straty na zbliżonym poziomie ok. 15 proc. Handel odpowiada za to za straty na poziomie ok. 7 proc. a gastronomia niewiele powyżej 1 proc.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement