Reklama
Rozwiń

Pacjenci w Polsce i Europie zyskali nowe wsparcie

W należących do grupy spółek DANONE w Polsce Zakładach Produkcyjnych Nutricia w Opolu uruchomiono pierwszy w kraju zakład produkcji żywności medycznej do żywienia dojelitowego.

Publikacja: 29.06.2025 21:20

Uroczyste otwarcie nowego wydziału w Zakładach Produkcyjnych Nutricia w Opolu. Inwestycja została zr

Uroczyste otwarcie nowego wydziału w Zakładach Produkcyjnych Nutricia w Opolu. Inwestycja została zrealizowana w zaledwie 18 miesięcy. Jej wartość to 230 milionów złotych

Foto: mat. pras.

Materiał powstał we współpracy z Danone

Inwestycja otwiera nowy rozdział nie tylko we wsparciu pacjentów, ale również w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego Polski i Europy. Wartość projektu wyniosła 230 mln zł.

– Dzięki tej inwestycji będziemy nie tylko lepiej realizować naszą misję, ale także zabezpieczymy logistykę dostaw produktów żywieniowych i medycznych dla Polski i Europy w niestabilnym geopolitycznie świecie – powiedział Paweł Piątek, dyrektor generalny grupy spółek DANONE w Polsce, podczas uroczystego otwarcia Wydziału Specjalistycznego Żywienia Medycznego w Zakładach Produkcyjnych Nutricia w Opolu. – Nasza misja stanowi, że poprzez starannie dobrane produkty będziemy nieść ludziom zdrowie poprzez żywność – podkreślił. Dodał, że produkty z Opola będą również eksportowane w większości do krajów europejskich oraz innych miejsc na świecie.

– Jesteśmy dumni, że poprzez nasze produkty żywienia medycznego, łączące zaawansowane badania naukowe ze zrozumieniem potrzeb pacjentów na różnych etapach życia, możemy wspierać ścieżki opieki nad dorosłymi pacjentami – mówili przedstawiciele firmy. – Nutricia dzięki tej inwestycji może z dumą powiedzieć, że jest jedyną firmą na rynku żywienia dojelitowego w Polsce, której produkty są wytwarzane lokalnie – zaznaczali. O znaczeniu opolskiego projektu dla firmy wypowiadali się podczas wydarzenia Antoine de Saint-Affrique, prezes (CEO) Danone, oraz Vikram Agarwal, dyrektor operacyjny (COO) Danone.

Inwestycja została zrealizowana w zaledwie 18 miesięcy. Jej wartość to 230 mln zł. Projekt otrzymał dotację celową z Ministerstwa Rozwoju i Technologii w ramach programu wspierania inwestycji o kluczowym znaczeniu dla gospodarki.

Reklama
Reklama

Aspekt zwiększenia bezpieczeństwa żywnościowego Polski i Europy podkreślał podczas uroczystego otwarcia Ignacy Niemczycki, sekretarz stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. – Inwestycja przyczynia się do zwiększania bezpieczeństwa zdrowotnego pacjentów, a także wspiera system ochrony zdrowia, zapewniając szybsze i regularne dostawy odpowiednich preparatów i zmniejszając koszty ich pozyskania. Co bardzo istotne, przyczynia się też do stworzenia nowych miejsc pracy, a poprzez swoją innowacyjność – do rozwoju polskiej gospodarki – mówił Ignacy Niemczycki.

Zwrócił uwagę na jeszcze jeden aspekt. – To kolejny dowód na bardzo dobrą współpracę między Polską a Francją i francuskimi firmami, jak DANONE. (…) Z naszej perspektywy inwestycja jest dowodem na to, że działają systemy zachęt, które stworzyliśmy, m.in. dotacje celowe. Widać także konsekwencję Polski w budowaniu dobrych, trwałych relacji z państwami europejskimi. Ta inwestycja jest dowodem, że działają Unia Europejska i rynek wewnętrzny – zaznaczył.

Poseł Adrian Witczak, przewodniczący parlamentarnego zespołu ds. leczenia żywieniowego, opowiedział o swojej perspektywie. Od 2005 r. korzysta z żywienia dojelitowego z powodu choroby Leśniowskiego-Crohna. W tamtym czasie żywienie medyczne nie było dostępne w warunkach domowych, co oznaczało konieczność wielomiesięcznej, nawet rocznej hospitalizacji. Dopiero w 2008 r. możliwość korzystania z nowoczesnych preparatów pozwoliła mu na funkcjonowanie w domu.

– Dziś pacjenci mogą korzystać z żywienia medycznego w warunkach domowych. To nie tylko dodatek do terapii – to niezwykle ważny element leczenia. Tak jak samochód nie pojedzie bez paliwa, tak pacjent nie jest w stanie walczyć z chorobą bez właściwego odżywiania – mówił poseł. Podkreślał też znaczenie dla Polski faktu, że takie preparaty będą wytwarzane w kraju.

Specjalistyczne diety do żywienia dojelitowego dostarczają składników odżywczych pacjentom, którzy nie są w stanie przyjmować pokarmów standardowo. Są stosowane m.in. w przypadku zaburzeń połykania, niedrożności górnego odcinka przewodu pokarmowego (których przyczynami mogą być m.in. guz nowotworowy, udar mózgu, choroby Parkinsona i Alzheimera), chorób nowotworowych, przewlekłego zapalenia trzustki, nieswoistych zapaleń jelit czy braku przytomności chorych. Ważnym wskazaniem jest też przygotowywanie do operacji oraz żywienie w okresie rekonwalescencji i rehabilitacji w przypadku pacjentów, u których występuje niedożywienie lub jego ryzyko.

– Dzięki tej inwestycji Opole staje się miejscem, w którym powstają produkty o najwyższym znaczeniu społecznym. To ogromna wartość i dla pacjentów, i dla regionu. Cieszę się, że województwo opolskie jest gospodarzem tak nowoczesnej, odpowiedzialnej i potrzebnej inwestycji – powiedział Szymon Ogłaza, marszałek województwa opolskiego. Znaczenie projektu dla regionu i miasta podkreślali też Monika Jurek, wojewoda opolski, i Arkadiusz Wiśniewski, prezydent Opola.

Reklama
Reklama

W wydarzeniu uczestniczyli także m.in. Pablo Perversi, szef Danone na Europę, posłowie i senatorowie, przedstawiciele ministerstw, władz lokalnych, Agencji Badań Medycznych, Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu oraz Narodowego Funduszu Zdrowia.

Zakłady Nutricia w Opolu są jedną z największych fabryk Danone w Europie. Po uruchomieniu nowego wydziału zatrudniają prawie 800 osób. W 2022 r. Światowe Forum Ekonomiczne uznało fabrykę za zakład przyszłości, przyznając jej prestiżową Lighthouse Award.

Równolegle z uruchomieniem nowego wydziału, w Opolu zainaugurowana została działalność innowacyjnego centrum szkoleniowo-konferencyjnego Akademia Przemysłu 5.0. Jego siedzibą jest zabytkowa powozownia na terenie zakładów Nutricia. Budynek został odrestaurowany i przystosowany do nowych zadań. Inwestycja za 7 mln zł będzie wspierać rozwój automatyzacji, AI i analityki danych.

– Będą tu prowadzone szkolenia dla pracowników dotyczące cyfryzacji produkcji. Będziemy się dzielić z osobami z całego świata wiedzą i najlepszymi praktykami, które zbudował zespół w Opolu – podkreślił Paweł Piątek.

Materiał powstał we współpracy z Danone

Materiał powstał we współpracy z Danone

Inwestycja otwiera nowy rozdział nie tylko we wsparciu pacjentów, ale również w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego Polski i Europy. Wartość projektu wyniosła 230 mln zł.

Pozostało jeszcze 96% artykułu
Reklama
Ekonomia
Polska już w 2026 r. będzie wydawać 5 proc. PKB na obronność
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Ekonomia
Budżet nowej Wspólnoty
Ekonomia
Nowe czasy wymagają nowego podejścia
Ekonomia
Sektor usług biznesowych pisze nową strategię wzrostu
Ekonomia
Odporność samorządów ma kluczowe znaczenie dla państwa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama