Materiał powstał we współpracy z Danone
Inwestycja otwiera nowy rozdział nie tylko we wsparciu pacjentów, ale również w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego Polski i Europy. Wartość projektu wyniosła 230 mln zł.
– Dzięki tej inwestycji będziemy nie tylko lepiej realizować naszą misję, ale także zabezpieczymy logistykę dostaw produktów żywieniowych i medycznych dla Polski i Europy w niestabilnym geopolitycznie świecie – powiedział Paweł Piątek, dyrektor generalny grupy spółek DANONE w Polsce, podczas uroczystego otwarcia Wydziału Specjalistycznego Żywienia Medycznego w Zakładach Produkcyjnych Nutricia w Opolu. – Nasza misja stanowi, że poprzez starannie dobrane produkty będziemy nieść ludziom zdrowie poprzez żywność – podkreślił. Dodał, że produkty z Opola będą również eksportowane w większości do krajów europejskich oraz innych miejsc na świecie.
– Jesteśmy dumni, że poprzez nasze produkty żywienia medycznego, łączące zaawansowane badania naukowe ze zrozumieniem potrzeb pacjentów na różnych etapach życia, możemy wspierać ścieżki opieki nad dorosłymi pacjentami – mówili przedstawiciele firmy. – Nutricia dzięki tej inwestycji może z dumą powiedzieć, że jest jedyną firmą na rynku żywienia dojelitowego w Polsce, której produkty są wytwarzane lokalnie – zaznaczali. O znaczeniu opolskiego projektu dla firmy wypowiadali się podczas wydarzenia Antoine de Saint-Affrique, prezes (CEO) Danone, oraz Vikram Agarwal, dyrektor operacyjny (COO) Danone.
Inwestycja została zrealizowana w zaledwie 18 miesięcy. Jej wartość to 230 mln zł. Projekt otrzymał dotację celową z Ministerstwa Rozwoju i Technologii w ramach programu wspierania inwestycji o kluczowym znaczeniu dla gospodarki.