Japończycy wymyślili widelec o smaku soli

Światowa Organizacja Zdrowia WHO rozpoczyna systematyczną walkę z chorobami niezakaźnymi. Jednym z celów kampanii jest obniżenie spożycia soli w skali całego świata do roku 2025. Skutecznym elementem w tej walce może być wynalazek japońskich badaczy — widelec symulujący smak soli.

Aktualizacja: 13.04.2016 11:41 Publikacja: 13.04.2016 09:39

Gdy widelec dotyka języka, odczuwamy smak słony i kwaśny.

Gdy widelec dotyka języka, odczuwamy smak słony i kwaśny.

Foto: materiały prasowe

Średnie dzienne spożycie soli waha się od 9 do 12 gramów — według danych WHO, czyli dwukrotnie więcej niż rekomenduje ta organizacja. Skutki tego nadmiaru są niebezpieczne: nadciśnienie tętnicze, wzrost ryzyka chorób układu krążenia, udarów, wylewów, zawałów.

Nadmierne spożycie soli wynika ze współczesnego sposobu odżywiania się. Większość dań to żywność bardzo mocno przetworzona, dania zawierające dużo tłuszczu, cukru i przede wszystkim soli. Niestety, trudno całkowicie obejść się bez soli. W niewielkich ilościach jest ona nieodzownym czynnikiem budowy i regeneracji tkanek. Poza tym, jedzenie przyrządzane bez soli traci walory smakowe.

Naukowcy japońscy z Rekimoto Lab Uniwersytetu w Tokio zaproponowali nieoczekiwany sposób rozwiązania tego problemu. Polecają go oczywiście wszystkim, ale przede wszystkim ludziom, w organizmach których sól już zdążyła poczynić spustoszenie. Ich wynalazek to widelec stymulujący elektrycznie kubki smakowe w jamie ustnej.

Najwięcej kubków smakowych znajduje się na języku. Gdy widelec go dotyka, co podczas jedzenia praktycznie jest nieuniknione, język odczuwa smak słony i kwaśny. Prototypowy widelec ma wbudowany w rączkę obwód elektryczny i akumulatorek. Gdy jedzący podnosi widelec do ust, jednocześnie naciska guzik uruchamiający przepływ prądu, a ten stymuluje kubki smakowe — w ten sposób jedzący danie kompletnie pozbawione ioli jednak odczuwa smak słony i kwaśny. Pokrętło umieszczone na skraju uchwytu widelca umożliwia regulowanie natężenia stymulacji.

Badacze poprosili o przetestowanie wynalazku dziennikarzy z pisma „Nikkei Technology". Potwierdzili oni, że widelec rzeczywiście daje odczucie spożywania potrawy posolonej, lecz zauważyli także, że zbyt intensywna stymulacja sprawia odczucie metalicznego posmaku potrawy.

Japońscy naukowcy obliczają, że gdy ich wynalazek zostanie skomercjalizowany, koszt produkcji jednego widelca będzie się wahał około 15 euro, a więc będzie dostępny dla większości ludzi.

—afp

Średnie dzienne spożycie soli waha się od 9 do 12 gramów — według danych WHO, czyli dwukrotnie więcej niż rekomenduje ta organizacja. Skutki tego nadmiaru są niebezpieczne: nadciśnienie tętnicze, wzrost ryzyka chorób układu krążenia, udarów, wylewów, zawałów.

Nadmierne spożycie soli wynika ze współczesnego sposobu odżywiania się. Większość dań to żywność bardzo mocno przetworzona, dania zawierające dużo tłuszczu, cukru i przede wszystkim soli. Niestety, trudno całkowicie obejść się bez soli. W niewielkich ilościach jest ona nieodzownym czynnikiem budowy i regeneracji tkanek. Poza tym, jedzenie przyrządzane bez soli traci walory smakowe.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Materiał partnera
Technologie kwantowe: nauka tworzy szanse dla gospodarki
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji
Nowe technologie
Prof. Zybertowicz: AI może potraktować ludzkość jak budowniczy autostrad traktują mrowiska
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Materiał Promocyjny
Dell Technologies: nie ma branży czy przedsiębiorstwa, które może funkcjonować bez nowoczesnych technologii