Aktualizacja: 20.06.2018 19:50 Publikacja: 20.06.2018 19:17
Foto: 132405185
Problem odżywiania pacjentów w polskich szpitalach to nie tylko skromne obiady czy kolacje, często tak mizerne, że doczekały się swojej strony na facebooku, budząc zarazem śmiech i grozę. Niedożywienie chorych w dużej mierze wynika z błędów i zaniechań w stosowaniu leczenia żywieniowego, m.in. leczenia pozajelitowego i dojelitowego – wykazał najnowszy raport „Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach”. Choć mamy już dobre ministerialne rozporządzenia i refundację leczenia żywieniowego, szpitale zbyt rzadko korzystają z tych zasobów, a problem niedożywienia pacjentów nie zmienia się od lat – podkreślają autorzy raportu.
Tylko w 2024 roku w Polsce przeprowadzono blisko 12 000 amputacji kończyn i aż dwa razy tyle zabiegów usunięcia...
Od maja 2024 r. do kwietnia 2025 r. farmaceuci wystawili 18 736 recept na pigułkę „dzień po” w ramach programu p...
System ochrony zdrowia wymaga reformy – uważają przedsiębiorcy. Trudno jednak o wspólną wizję tego, jak powinny...
Sztuczną inteligencję wykorzystuje 13,2 proc. szpitali oraz 4,1 proc. podmiotów realizujących ambulatoryjne świa...
Przesunięcie profilaktyki na szczebel podstawowej opieki zdrowotnej może pomóc w rozwiązaniu problemu niskiego u...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas