Na przypadające 19 czerwca święto Juneteenth (Dzień Wyzwolenia od niewolnictwa) Ikea w Atlancie przygotowała specjalne menu. Wśród dostępnych produktów znalazło się zestawienie arbuza i smażonego kurczaka. Obecność arbuza nie spodobała się jednak ani pracownikom, ani klientom.
- Nie można powiedzieć, że serwowanie arbuza w Dzień Wyzwolenia to menu soul food (soul food to rodzaj kuchni czarnoskórych Amerykanów – przyp. red.), kiedy nawet nie znasz historii. Kiedyś karmili niewolników arbuzem – powiedział lokalnej stacji CBS46 anonimowy pracownik.
Menu, które stworzyli marketingowcy Ikei miało na celu, jak twierdził e-mail rozesłany do pracowników przed świętem, „uhonorowanie Czarnych Amerykanów”. W menu miały się również znaleźć inne pozycje świadczące o braku znajomości kultury czarnych Amerykanów. Według lokalnej CBS46 przy tworzeniu menu nie brali udziału żadni czarnoskórzy pracownicy.
- To spowodowało zdenerwowanie u wielu osób. Ludzie naprawdę chcieli się zwolnić, nie wracali do pracy – cytuje serwis „The Hill” anonimowego pracownika Ikei w Atlancie.
Rozczarowanie i dezaprobatę wyrażali również klienci, którzy uważają, że Ikea nie powinna się w takich sytuacjach uczyć na błędach, ale bardziej uważać nim taki błąd popełni i obrazi wszystkich swoich czarnoskórych pracowników. Kierowniczka sklepu miała po wybuchu afery przeprosić za błędy w tworzeniu menu na Dzień Wyzwolenia.