W kwietniu mieliśmy do czynienia z 2 proc. inflacją licząc rok do roku i 0,3 proc. w ujęciu miesięcznym.
"Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w maju 2017 r., utrzymały się przeciętnie na poziomie zbliżonym do zanotowanego przed miesiącem (przy wzroście cen usług – o 0,1 proc. i utrzymujących się na poziomie obserwowanym w kwietniu br. cenach towarów). W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen" - podał GUS w komunikacie.
"Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie wyższe ceny żywności (o 0,8 proc.) oraz w zakresie łączności (o 2,4 proc.), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio o 0,18 p. proc. i 0,12 p. proc. Niższe ceny w zakresie transportu (o 2,3 proc.) oraz rekreacji i kultury (o 1 proc.) obniżyły ten wskaźnik odpowiednio o 0,21 p. proc. i 0,07 p. proc." - napisano w komunikacie.
GUS wyjaśnił, że w maju br. miał miejsce wzrost cen żywności o 0,8 proc., podczas gdy w kwietniu ceny żywności utrzymały się na niezmienionym poziomie. "Najbardziej podrożały owoce (o 5,8 proc.), tłuszcze roślinne (o 2,9 proc.) i zwierzęce (o 2,5 proc.) oraz mąka (o 1,8 proc.). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za mięso (przeciętnie o 1,3 proc., w tym za mięso wieprzowe – o 2,8 proc., drobiowe – o 1,1 proc., wędliny – o 1 proc., przy spadku cen mięsa wołowego i cielęcego – o 0,2 proc.)" - podał GUS.
Natomiast spadły w maju ceny warzyw (o 2,6 proc.) oraz ryżu (o 0,7 proc.), więcej jednak trzeba było płacić za napoje alkoholowe (o 0,3 proc.), a ceny wyrobów tytoniowych pozostały na poziomie notowanym w kwietniu br.