Ilość wapnia w diecie odpowiadająca wypiciu dużej szklanki mleka dziennie może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego o 17 proc. - ustalili naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie. Badania prowadzili przez 16 lat na grupie ponad pół miliona kobiet.
Naukowcy zalecają: szklanka mleka dla zdrowia
Mleko i inne pokarmy zawierające wapń mają największy wpływ na obniżenie ryzyka raka jelita grubego spośród 97 przebadanych produktów żywnościowych – wynika z wieloletnich analiz naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie, które zostały właśnie opublikowane w czasopiśmie "Nature Communications". Przeprowadzono je na zlecenie Cancer Research UK – największej na świecie niezależnej organizacji zajmującej się badaniami nad nowotworami.
Czytaj więcej
Nowe, przekrojowe badanie pokazuje związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych a ryzykiem powst...
Badania wykazały, że dzienne spożycie 300 mg wapnia, czyli ilości odpowiadającej dużej szklance mleka, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego o 17 proc. Dotyczy to nie tylko mleka krowiego. Spośród produktów nabiałowych wszystkie z wyjątkiem sera i lodów wykazały działanie przeciwnowotworowe. Płatki śniadaniowe, owoce, produkty pełnoziarniste, węglowodany, błonnik i witamina C również miały wpływ na obniżenie ryzyka zachorowania na raka, ale w dużo mniejszym stopniu.
"To najbardziej kompleksowe pojedyncze badanie, jakie kiedykolwiek przeprowadzono na temat związku między dietą a rakiem jelita grubego. Podkreśla potencjalną ochronną rolę nabiału, głównie ze względu na wapń, w rozwoju tej choroby" - powiedziała główna autorka badania, dr Keren Papier z Uniwersytetu w Oksfordzie.