Wybuch na pokładzie okrętu USA. Co najmniej 20 osób rannych

Na pokładzie zadokowanego w bazie w San Diego okrętu USS Bon Homme Richard doszło do pożaru. Poinformowano o 21 rannych osobach. Strażacy przez kilka godzin walczyli z pożarem.

Aktualizacja: 13.07.2020 07:58 Publikacja: 13.07.2020 07:45

Do wybuchu doszło około 8:30 czasu lokalnego. Kontradmirał Philip Sobeck poinformował, że źródłem pożaru nie była amunicja ani wybuch zbiorników z paliwem.

Ogień powstał w dolnej ładowni statku i rozprzestrzenił się na znajdujące się nad nią pokłady.

Rzecznik marynarki wojennej Mike Raney powiedział agencji Reutersa, że nie ma żadnych bezpośrednich dowodów na celowe przestępstwo.

Poinformowano, że amunicja została wcześniej wyładowana, a całe paliwo znajdowało się z dala od źródeł ciepła. 

W akcji gaśniczej brało udział kilkanaście łodzi strażackich. Gęsty dym, widziany z wielu kilometrów, unosił się nad mierzącą 257 metrów jednostką przez wiele godzin.

Siedemnastu marynarzy i czterech cywilów zostało przewiezionych do miejscowych szpitali w związku z obrażeniami, które nie stanowiły zagrożenia dla ich życia.

Dwie zadokowane w pobliżu jednostki - USS Fitzgerald i USS Russell odpłynęły na bezpieczną odległość.

USS Bon Homme Richard, oddany do użytku w 1998 r., jest przeznaczony do przenoszenia na pole walki walki śmigłowców i oddziałów naziemnych Korpusu Piechoty Morskiej USA.

Do wybuchu doszło około 8:30 czasu lokalnego. Kontradmirał Philip Sobeck poinformował, że źródłem pożaru nie była amunicja ani wybuch zbiorników z paliwem.

Ogień powstał w dolnej ładowni statku i rozprzestrzenił się na znajdujące się nad nią pokłady.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie. Jak zbudować efektywny HR i skutecznie zarządzać kapitałem ludzkim?