Każde dziecko w Polsce odpowie na pytanie o sposób, w jaki wielki mistrz Ulrik von Jungingen postanowił sprowokować króla Jagiełłę i przyspieszyć rozpoczęcie walki. Ale mało kto zdaje sobie sprawę, że był to pomysł komtura tucholskiego Henryka von Schwelborna, który zresztą poległ w bitwie, do której tak mu się spieszyło. Więcej o tym pyszałku i nieprzejednanym wrogu Polaków można dowiedzieć się z filmu „Tuchola – historia dwóch mieczy”.
Tajemnice kuchni sprzed stuleci wyjawia film „Receptury klasztorne”. Zakonnicy zajadali się kapeluszami po krzyżacku, czyli średniowieczną wersją pierogów z mięsem.
Historia Zakonu Niemieckiego, u nas lepiej znanego jako Krzyżacki, nie skończyła się pod Grunwaldem. Istnieje on do dziś, a w swej działalności kieruje się trzema zasadami: chronić, pomagać, leczyć. W dokumencie „Krzyżacy” o zakonie opowiada jego 64. Wielki Mistrz – niemiecki teolog dr Arnold Wieland.
[ramka]
[b]Dokumenty w TVP Historia:[/b]