[i]godz. 17.15, 26 grudnia, piątek, TV Polonia[/i]
Kuchnia jest zwierciadłem czasów, portfela i duszy – tak twierdzą autorki filmu, Katarzyna Kościelak i Joanna Jaworska. I ze świetnym skutkiem to udowadniają. Zapraszają widzów do miejsc i ludzi, dla których jedzenie nie jest tylko kwestią napełnienia żołądka, ale prawdziwej sztuki.
W jednej ze swych restauracji Magda Gessler ustala menu z szefem kuchni. Popijają wino z pięknych kryształowych kieliszków i planują przyjęcie na 400 osób w andaluzyjskim klimacie, „żeby zrozumieli, że jesteśmy częścią Europy, a Europa jest częścią nas”. Zamierzają zaserwować m.in. plastry kaszanki panierowanej w pistacjach, rubinowy barszcz z pasztecikiem z dziczyzną...
Ale początki prywatnych restauratorów nie były łatwe w powojennej Polsce.
– Tuż po wojnie ojciec otrzymał w przydziale lokal w Alejach Ujazdowskich i tam otworzył bar z przysłowiową wódką, ogórkiem i kiełbasą – wspomina Andrzej Blikle, bywalec polskich restauracji. – Wyrobów cukierniczych nie robił, bo nie było na to warunków.