Kawa czy herbata? Preferencje mogą być zapisane genach

Zróżnicowanie genetyczne może odpowiadać za wrażliwość na smak kofeiny lub innych gorzkich substancji chemicznych. To, czy ludzie wolą kawę czy herbatę, może sprowadzić się do genetyki smaku.

Aktualizacja: 16.11.2018 14:06 Publikacja: 16.11.2018 14:03

Kawa czy herbata? Preferencje mogą być zapisane genach

Foto: AdobeStock

Ludzie z wersją genów, który zwiększa wrażliwość na gorzki smak kofeiny, wydają się częściej pijać kawę. Osoby pijące herbatę były mniej wrażliwe na gorzki smak kofeiny, ale mają wersje genów, które zwiększają wrażliwość na gorycz innych substancji chemicznych - wynika z publikacji zespołu naukowców opublikowanym w Scientific Reports.

„Od dawna uważano, że ludzie unikają jedzenia gorzkich pokarmów, ponieważ gorycz jest wskaźnikiem obecności trucizny. Ustalenia dotyczące kawy i herbaty rzucają wyzwanie, temu nazbyt uproszczonemu modelowi” - mówi John Hayes, badacz smaku w Penn State University.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Społeczeństwo
Sławomir Broniarz, prezes ZNP: Jesteśmy niezadowoleni z wolnego tempa prac MEN
Społeczeństwo
Sondaż: Jak Polacy oceniają operację wojskową Izraela przeciw Iranowi?
Społeczeństwo
Elektryczna hulajnoga to nie dziecinna zabawka – bywa zabójcza
Społeczeństwo
Sondaż: Ilu Polaków boi się, że sztuczna inteligencja odbierze im pracę?
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Społeczeństwo
Parada Równości 2025 w Warszawie. Tęczowe platformy przejechały przez centrum