Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 16.11.2018 14:06 Publikacja: 16.11.2018 14:03
Foto: AdobeStock
Ludzie z wersją genów, który zwiększa wrażliwość na gorzki smak kofeiny, wydają się częściej pijać kawę. Osoby pijące herbatę były mniej wrażliwe na gorzki smak kofeiny, ale mają wersje genów, które zwiększają wrażliwość na gorycz innych substancji chemicznych - wynika z publikacji zespołu naukowców opublikowanym w Scientific Reports.
„Od dawna uważano, że ludzie unikają jedzenia gorzkich pokarmów, ponieważ gorycz jest wskaźnikiem obecności trucizny. Ustalenia dotyczące kawy i herbaty rzucają wyzwanie, temu nazbyt uproszczonemu modelowi” - mówi John Hayes, badacz smaku w Penn State University.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
– Bardzo proszę o pełną mobilizację. Sytuacja pogodowa nie jest stabilna i musimy być gotowi – powiedział premie...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Przez Polskę przechodzi front atmosferyczny, który w nocy doprowadził do licznych interwencji strażaków i lokaln...
W Kancelarii Premiera odbyło się pilne spotkanie z udziałem premiera Donalda Tuska, szefa MSWiA Tomasza Siemonia...
62,1 proc. respondentów popiera całkowity zakaz sprzedaży napojów alkoholowych na stacjach benzynowych – wynika...
Wyrok sądu miał zakończyć czteroletnią tułaczkę rodzin ze Staszowa. Miasto ma odbudować zniszczoną kamienicę. Za...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas