Ludzie z wersją genów, który zwiększa wrażliwość na gorzki smak kofeiny, wydają się częściej pijać kawę. Osoby pijące herbatę były mniej wrażliwe na gorzki smak kofeiny, ale mają wersje genów, które zwiększają wrażliwość na gorycz innych substancji chemicznych - wynika z publikacji zespołu naukowców opublikowanym w Scientific Reports.

 

„Od dawna uważano, że ludzie unikają jedzenia gorzkich pokarmów, ponieważ gorycz jest wskaźnikiem obecności trucizny. Ustalenia dotyczące kawy i herbaty rzucają wyzwanie, temu nazbyt uproszczonemu modelowi” - mówi John Hayes, badacz smaku w Penn State University.

Naukowcy z Australii, Stanów Zjednoczonych i Anglii zbadali DNA ponad 400 000 uczestników brytyjskiego Biobanku, bazy danych genetycznych przeznaczonych do badań medycznych. Prócz danych genetycznych gromadzi ona również inne informacje o stanie zdrowiu, stylu życia, ale też o tym, ile herbaty lub kawy uczestnicy piją każdego dnia.
Zespół porównał warianty „genów smaku”, tworząc genetyczną ocenę intensywności odbierania   gorzkich substancji chemicznych. Następnie, badacze porównali je z deklarowanymi skłonnościami dotyczącymi picia napojów.

Osoby, których wynik genetyczny wskazywał na preferowanie goryczy kofeiny, były o 20 procent bardziej skłonne do spożywania mocnej kawy, wypijając nawet cztery lub więcej filiżanek dziennie.

Osoby pijące kawę mogą cieszyć się goryczą kofeiny, a pijący herbatę wolą łagodniejsze smaki. Ponieważ ludzie mają tendencję do preferowania jednego z tych napojów, wielbiciele herbaty mogą pozwolić sobie na odrzucenie kawy i pozostanie przy swoim ulubionym napoju.

Nie jest do końca jasne, jak dużą rolę odgrywają „geny gorzkiego smaku” w określaniu, czy ktoś wybiera kawę czy herbatę. Wpływ na wybór napoju mogą mieć też geny zaangażowane w rozkład kofeiny – podkreśla jedna z autorek badania, Marilyn Cornelis.