Reklama

Kawa czy herbata? Preferencje mogą być zapisane genach

Zróżnicowanie genetyczne może odpowiadać za wrażliwość na smak kofeiny lub innych gorzkich substancji chemicznych. To, czy ludzie wolą kawę czy herbatę, może sprowadzić się do genetyki smaku.

Aktualizacja: 16.11.2018 14:06 Publikacja: 16.11.2018 14:03

Kawa czy herbata? Preferencje mogą być zapisane genach

Foto: AdobeStock

Ludzie z wersją genów, który zwiększa wrażliwość na gorzki smak kofeiny, wydają się częściej pijać kawę. Osoby pijące herbatę były mniej wrażliwe na gorzki smak kofeiny, ale mają wersje genów, które zwiększają wrażliwość na gorycz innych substancji chemicznych - wynika z publikacji zespołu naukowców opublikowanym w Scientific Reports.

„Od dawna uważano, że ludzie unikają jedzenia gorzkich pokarmów, ponieważ gorycz jest wskaźnikiem obecności trucizny. Ustalenia dotyczące kawy i herbaty rzucają wyzwanie, temu nazbyt uproszczonemu modelowi” - mówi John Hayes, badacz smaku w Penn State University.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Społeczeństwo
Sondaż. Co zrobimy w obliczu wojny? Ilu Polaków wyjedzie, kto wstąpi do wojska?
Społeczeństwo
Dwie dzielnice Warszawy z nocnym zakazem sprzedaży alkoholu. Rusza „pilotaż” ratusza
Społeczeństwo
Jacek Bartosiak jednak doktorem. Mamy decyzję w jego sprawie
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Piłka nożna
Transmisja meczu Litwa-Polska zakłócona? „Obca ingerencja”
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama