Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 28.01.2019 12:00 Publikacja: 28.01.2019 11:51
Foto: AdobeStock
Czy prosecco dołączy do listy produktów, który mają negatywny wpływ na środowisko? To pytanie postawiono w badaniu, które miało na celu zbadanie erozji gleby spowodowanej produkcją wina musującego w północno-wschodnich Włoszech.
Ze względu na to, że popyt na włoskie białe wino musujące wzrósł w ostatnich latach, zwiększyła się także jego produkcja. Obfite opady powodują poważną erozję gleby. Naukowcy z Uniwersytetu w Padwie stwierdzili, że trzy czwarte utraty gleby ze zboczy w regionie winiarskim w Veneto, jest wynikiem produkcji prosecco. To odpowiednik 400 000 ton gleby rocznie lub 4,4 kilogramów gleby dla każdej z butelek prosecco wytwarzanych w tym regionie każdego roku.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Kontrowersyjne zachowania, awans do elitarnej jednostki policji, a w finale wpadka z mefedronem i zwolnienie – u...
Pasażerowie linii Ryanair zostali ewakuowani z samolotu, który miał wylecieć z lotniska Kraków Airport.
Są przepisy umożliwiające walkę z hejtem i przemocą rówieśniczą w szkole, ale zbyt rzadko się z nich korzysta –...
Zmarł Mirosław Chojecki, współtwórca niezależnego ruchu wydawniczego w PRL, współorganizator Niezależnej Oficyny...
Tym, którzy wyrastają w środowisku niosącym na swoich barkach wielopokoleniową traumę, trudniej jest mówić o prz...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas