Reklama

Sondaż: Czy można ufać jakości nadzoru nad ubojem mięsa w Polsce

Czy Polacy mają zaufanie do jakości nadzoru nad ubojem mięsa w Polsce? Odpowiedź w sondażu SW Research dla serwisu rp.pl.

Aktualizacja: 31.01.2019 14:18 Publikacja: 31.01.2019 11:50

Sondaż: Czy można ufać jakości nadzoru nad ubojem mięsa w Polsce

Foto: youtube.com / Superwizjer TVN

Wielkie poruszenie wywołał pokazany kilka dni temu na antenie TVN reportaż na temat polskich rzeźni, w których na masową skalę zabija się chore krowy. W ramach dziennikarskiego śledztwa jeden z reporterów "Superwizjera" zatrudnił się w ubojni, do której trafiało chore bydło. Z programu wynika, że jedząc mięso takich zwierząt narażamy zdrowie i życie.

Po emisji reportażu Główny Lekarz Weterynarii wydał komunikat, w którym poinformował, że „zarządził niezwłoczne przeprowadzenie kontroli na terenie Polski przez podległe mu organy Inspekcji Weterynaryjnej”. Przypomina jednak, że „odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności oraz zachowanie warunków humanitarnego uboju zwierząt należy do obowiązków przedsiębiorstwa sektora spożywczego”.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Społeczeństwo
Prywatne bankructwo menadżera państwowej spółki
Społeczeństwo
Najpierw upały, a później przymrozki. Najnowsza prognoza IMGW na przełom lata i jesieni
Społeczeństwo
Znana lekarka przeprowadza sterylizacje kobiet. Czy jest to nielegalne?
Społeczeństwo
W czwartek Warszawa zadecyduje w sprawie nocnej prohibicji. Jak zagłosują radni?
Reklama
Reklama