Świat oszalał na punkcie hummusu. Korzystają na tym Kanadyjczycy

Kanadyjscy rolnicy postanowili zwiększyć uprawy ciecierzycy - głównego składnika niezwykle popularnej potrawy, czyli hummusu.

Aktualizacja: 29.05.2018 19:27 Publikacja: 29.05.2018 18:28

Świat oszalał na punkcie hummusu. Korzystają na tym Kanadyjczycy

Foto: Adobe Stock

ula

Uprawy ciecierzycy w Kanadzie w obecnym sezonie zajmą w sumie 140 tys. hektarów - wynika z danych resortu rolnictwa. To ponad dwukrotnie więcej niż rok wcześniej - pisze agencja Bloomberga.

Ceny ciecierzycy mocno rosną. W tym sezonie za jedną tonę trzeba będzie zapłacić kanadyjskim farmerom 980 dolarów kanadyjskich, czyli około 2800 złotych.

To ponad dwa razy więcej niż za tonę soczewicy i prawie cztery razy więcej niż za tonę fasoli. Na znaczny wzrost ceny ma wpływ wciąż rosnąca konsumpcja ciecierzycy.

Ciecierzyca pochodzi prawdopodobnie z zachodniej Azji i jest składnikiem wielu Bliskowschodnich i Dalekowschodnich dań. Jest też niezwykle popularnym składnikiem wielu dań wegetariańskich. Uprawiano ją już 8 tysięcy lat temu w Azji, a także w Starożytnej Grecji i Rzymie oraz całym regionie Morza Śródziemnego.

 

Nasiona i słoma ciecierzycy są używane również jako pasza dla zwierząt.

Największym producentem cieciorki są Indie. W 2016 roku wyprodukowały 7,8 mln ton - to 64 proc. całej światowej produkcji cieciorki, która wyniosła 12,1 mln ton.

Rolnictwo
FAO: Ceny żywności na świecie znów poszły w górę. Spadły ceny olejów roślinnych
Materiał Promocyjny
EnviAgri – cyfrowe wsparcie rolników
Rolnictwo
Pryszczyca krąży wokół Polski. Ryzyko miliardowych strat przeraża hodowców
Rolnictwo
Pierwsza pszenica dla nowej Syrii
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Rolnictwo
Rolnictwo regeneratywne jako remedium na niestabilność łańcuchów dostaw
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne