Bierna tęsknota za spółdzielczością

Spółdzielczość w polskiej produkcji żywności zdominowały mleczarnie. Dostarczają ok. 90 proc. wartości skupu, poza tą branżą nie widać wśród rolników ochoty do współpracy.

Publikacja: 27.12.2018 20:00

Bierna tęsknota za spółdzielczością

Foto: Fotorzepa, Roman Bosacki

Choć liczba osób zatrudnionych w rolnictwie pomału rośnie, to coraz mniej jest wśród nich członków spółdzielni. Tymczasem na potrzebę organizacji małych i średnich rolników w większe grupy wskazują i sami producenci, i zewnętrzni eksperci, wreszcie – sam rynek. Na zachodzie Europy w spółdzielniach działa od 60 do nawet 100 proc. rolników.

Niektórzy potrafią

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Rolnictwo
FAO: żywność na świecie tańsza w maju, zwłaszcza zboża, oleje i cukier
Rolnictwo
Dlaczego masowo pada bydło na Białorusi? Ukrywany powód
Patronat Rzeczpospolitej
BIO_REACTION 2025
Rolnictwo
VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Rolnictwo
Rosjanie zjedli białoruskie kartofle. Białoruś zacznie kupować je w Unii