Wyprodukowano 282 mln hektolitrów (hl) wina, równowartość 4,1 mld butelek, bez soków i moszczu, co oznacza skok o 31 mln hl (12 proc.) wobec bardzo słabych zbiorów w 2017 r. z powodu niepogody.
Czytaj także: Prestiż zamknięty w butelce z luksusowym trunkiem
W Unii Europejskiej nastąpił wzrost o 19 proc. do 168,4 mln hl wobec 141,1 mln hl rok wcześniej. W głównych krajach winiarskich zanotowano znaczną poprawę — we Włoszech o 14 proc. do 48,4 mln hl, we Francji o 27 proc. do 46,4 mln, a w Hiszpanii o 26 proc. do 40,9 mln hl. To wyniki lepsze od średniej z ostatnich 5 lat.
Niemcy osiągnęły 9,8 mln hl, o 2,3 mln więcej, a ogólnie najwięcej od 10 lat. Rumunia po 4 przeciętnych latach uzyskała 5,2 mln hl, więcej od ostatniego rekordowego roku 2013. Wyniki Węgier (3,4 mln hl) i Austrii (3 mln hl) są również zdecydowanie lepsze od uzyskanych w ostatnich latach.
Jedynie Portugalia i Grecja miały wyraźnie gorsze winobranie niż w 2017. W Portugalii warunki pogodowe sprzyjające rozpowszechnianiu się grzybów mączniaka sprawiły, że wyciśnięto 5,3 mln hl wina, o 22 proc. mniej niż w 2017 r. Było to najmniej w ostatnich 6 latach. W Grecji wyprodukowano 2,2 mln hl wina, o 15 proc., mniej niż w 2017, a tendencja spadkowa utrzymuje się od 2003 r.