Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego

Ceny ryżu w Japonii wciąż rosną. Rząd od miesięcy usiłuje zapanować nad drożyzną uwalniając rezerwy strategiczne tego podstawowego i najważniejszego produktu żywnościowego w kraju.

Publikacja: 07.04.2025 12:30

Worki ryżu na sprzedaż w supermarkecie Marusan w Koshigaya, prefektura Saitama

Worki ryżu na sprzedaż w supermarkecie Marusan w Koshigaya, prefektura Saitama

Foto: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Ryż je się w Japonii niemal do każdego posiłku – służy do przygotowywania sushi, słodyczy, alkoholu przez fermentację, a także jest składany w ofierze duchom podczas ceremonii religijnych. Ryż jest obecny wszędzie w japońskiej diecie. Jest tak popularny, że japoński McDonald’s wprowadził do menu burgera z bułką wykonaną z ryżu – przypomina CNN.

Tak duże uzależnienie od tego podstawowego produktu sprawia jednak, że kraj – czwarta największa gospodarka świata – jest podatny nawet na najmniejsze zakłócenia w dostawach.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji