Reklama

Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego

Ceny ryżu w Japonii wciąż rosną. Rząd od miesięcy usiłuje zapanować nad drożyzną uwalniając rezerwy strategiczne tego podstawowego i najważniejszego produktu żywnościowego w kraju.

Publikacja: 07.04.2025 12:30

Worki ryżu na sprzedaż w supermarkecie Marusan w Koshigaya, prefektura Saitama

Worki ryżu na sprzedaż w supermarkecie Marusan w Koshigaya, prefektura Saitama

Foto: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Ryż je się w Japonii niemal do każdego posiłku – służy do przygotowywania sushi, słodyczy, alkoholu przez fermentację, a także jest składany w ofierze duchom podczas ceremonii religijnych. Ryż jest obecny wszędzie w japońskiej diecie. Jest tak popularny, że japoński McDonald’s wprowadził do menu burgera z bułką wykonaną z ryżu – przypomina CNN.

Tak duże uzależnienie od tego podstawowego produktu sprawia jednak, że kraj – czwarta największa gospodarka świata – jest podatny nawet na najmniejsze zakłócenia w dostawach.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Już nie będzie "wegańskich burgerów"? Nazwy stek i kotlet tylko dla mięsa
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama