Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 14.06.2025 15:23 Publikacja: 27.01.2025 12:35
Owady trafią legalnie do pieczywa
Foto: Adobe Stock
Unia Europejska przechodzi właśnie cichą rewolucję kulinarną. Komisja Europejska opublikowała w ubiegłym tygodniu rozporządzenie wykonawcze (UE 2025/89), które zezwala na wprowadzanie na rynek jako nowej żywności proszku z całych larw Tenebrio molitor (mącznik młynarek). Wystarczy, że zostanie on poddany promieniowaniu UV.
Gdzie więc larwy żywności będą mogły trafić legalnie? Będą mogły być dodawane do serów i produktów serowych, dżemów owocowych (!) i warzywnych, a także do żywności na bazie makaronu, przetworzonych produktów ziemniaczanych, a nawet… pieczywa.
To nie „wroga propaganda”, tylko oficjalne dane Moskwy: w Rosji rozpędza się kryzys żywnościowy. Załamała się pr...
Wśród najmłodszych dorosłych, czyli osób w wieku 18-25 lat, jedynie mniej niż co piąty wcale nie pije alkoholu....
Unilever zagwarantował załodze działu lodów (34 marki, m.in. Algida, Magnum, Wall's) w Europie i Wielkiej Brytan...
Lubiana przez klientów Starbucksa tradycja podawania przy ladzie własnego imienia, które zostaje następnie zapis...
Lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja – to trzy główne czynniki, które należy brać pod uwagę decydując się na inwestycję w mieszkanie – czy to z myślą o przechowaniu lub wzroście wartości, czy zwrocie z najmu.
Po tygodniu eskalacji sporu i intensywnych negocjacji Węgry wycofały się z embarga. Dekret wszedł w życie w nied...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas