Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 11.07.2025 11:03 Publikacja: 27.01.2025 12:35
Owady trafią legalnie do pieczywa
Foto: Adobe Stock
Unia Europejska przechodzi właśnie cichą rewolucję kulinarną. Komisja Europejska opublikowała w ubiegłym tygodniu rozporządzenie wykonawcze (UE 2025/89), które zezwala na wprowadzanie na rynek jako nowej żywności proszku z całych larw Tenebrio molitor (mącznik młynarek). Wystarczy, że zostanie on poddany promieniowaniu UV.
Gdzie więc larwy żywności będą mogły trafić legalnie? Będą mogły być dodawane do serów i produktów serowych, dżemów owocowych (!) i warzywnych, a także do żywności na bazie makaronu, przetworzonych produktów ziemniaczanych, a nawet… pieczywa.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Producent Nutelli – koncern Ferrero Group – kupuje amerykańskiego producenta popularnych płatków śniadaniowych W...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Polacy szukają sposobów na ograniczenie wydatków. Już trzech na czterech stara się oszczędzać na żywności, a pon...
W sobotę, 5 lipca, wejdą w życie nowe chińskie cła na brandy importowaną z Unii Europejskiej. W ostatniej chwili...
Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu z obrotu wielu rodzajów piwa smakowego polskiej firmy Al...
Wartość kawy sprzedanej w sklepach sięga już 7,7 mld zł rocznie, co oznacza wzrost o 700 mln zł w zaledwie dwa l...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas