Danone inwestuje 230 mln zł w zakład produkcyjny w Opolu

Danone rozpoczął wartą 230 mln zł rozbudowę Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu o nowy wydział specjalistycznego żywienia medycznego.

Publikacja: 13.09.2023 22:34

Danone rozpoczął wartą 230 mln zł rozbudowę Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu

Danone rozpoczął wartą 230 mln zł rozbudowę Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu

Foto: PAP/EPA

W obecności przedstawicieli lokalnych władz i przedstawicieli samorządu oficjalnie rozpoczęto wartą 230 mln złotych inwestycję w należących do koncernu Danone Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu. Do produkowanych obecnie marek takich, jak BoboVita czy Bebilon 2, dołączą specjalistyczne produkty do żywienia medycznego, dotychczas produkowane w ramach koncernu tylko w Holandii. 

W obecności przedstawicieli lokalnych władz i przedstawicieli samorządu oficjalnie rozpoczęto inwest

W obecności przedstawicieli lokalnych władz i przedstawicieli samorządu oficjalnie rozpoczęto inwestycję w należących do Danone Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu

materiały prasowe/ Danone

- Inwestycja zwiększy elastyczność naszego łańcucha dostaw, co oznacza, że będziemy mogli jeszcze lepiej odpowiedzieć na potrzeby większej liczby pacjentów lokalnie, a jednocześnie realizować naszą misję, jaką jest niesienie zdrowia przez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe. Ta rozbudowa jest najnowszym przykładem realizacji strategii Renew DANONE, ponieważ inwestujemy w odpowiedź na zmieniające się potrzeby zdrowotne społeczeństwa i rozwijamy naszą kategorię specjalistycznego żywienia – mówił na otwarciu inwestycji Antoine de Saint-Affrique, CEO Danone. 

Czytaj więcej

Studenci medycyny nauczą się, dlaczego w trakcie terapii ważne jest odżywianie

Skutkiem inwestycji będzie produkcja w Polsce specjalistycznych preparatów do żywienia dojelitowego. Tym samym Nutricia będzie jedyną firmą w Polsce, spośród dostawców takich produktów, z zapleczem produkcyjnym w Polsce. 

– Wiemy, jak ważne jest stosowanie żywienia medycznego oraz że powinno ono stanowić integralny element opieki nad chorymi w każdym wieku. Żywienie dojelitowe, każdorazowo zalecane przez lekarza, zapobiega utracie masy ciała, daje siłę do walki z chorobą, ogranicza liczbę infekcji i powikłań, przyspiesza powrót do zdrowia i możliwość podjęcia kolejnych etapów leczenia u pacjentów. Możliwość produkowania tych diet w Polsce przełoży się na jeszcze lepszy dostęp do nich dla wszystkich pacjentów, którzy tego potrzebują – mówił podczas uroczystości Artur Ludwiczak, dyrektor zarządzający Nutricia Polska. 

Zakłady Produkcyjne Nutricia w Opolu są jedną z największych i najbardziej kompleksowych fabryk francuskiego koncernu Danone w Polsce. Zatrudniają obecnie 650 osób, a planowana inwestycja pozwoli zatrudnić dodatkowe kilkadziesiąt osób i to nie tylko na stanowiskach produkcyjnych. 

Czytaj więcej

Soczki, musy, kaszki i herbatki warte fortunę

- To nie jest tak że wśród tych 40-50 nowych pracowników którzy dojdą do zespołu obecnych tutaj 650, będą tylko osoby które będą pracować na linii produkcyjnej. To będą również wysokowykwalifikowani specjaliści którzy będą pracować w laboratoriach - powiedział "Rzeczpospolitej" Artur Ludwiczak. 

Prace budowlane na terenie należących do Danone Zakładów Produkcyjnych w Opolu już ruszyły. Na lipiec 2024 roku zaplanowano rozpoczęcie instalacji linii technologicznej, zaś na kwiecień 2025 roku pierwsze komercyjne produkcje. Fabryka chwalona jest nie tylko w obrębie koncernu - w zeszłym roku Światowe Forum Ekonomiczne przyznało zakładowi w Opolu prestiżowe odznaczenie Lighthouse Award za wdrożenie rozwiązań umożliwiających pełną synergię pracy ludzi i maszyn, co pozwala na ograniczenie emisji dwutlenku węgla niemal o 80 procent. 

W obecności przedstawicieli lokalnych władz i przedstawicieli samorządu oficjalnie rozpoczęto wartą 230 mln złotych inwestycję w należących do koncernu Danone Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu. Do produkowanych obecnie marek takich, jak BoboVita czy Bebilon 2, dołączą specjalistyczne produkty do żywienia medycznego, dotychczas produkowane w ramach koncernu tylko w Holandii. 

- Inwestycja zwiększy elastyczność naszego łańcucha dostaw, co oznacza, że będziemy mogli jeszcze lepiej odpowiedzieć na potrzeby większej liczby pacjentów lokalnie, a jednocześnie realizować naszą misję, jaką jest niesienie zdrowia przez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe. Ta rozbudowa jest najnowszym przykładem realizacji strategii Renew DANONE, ponieważ inwestujemy w odpowiedź na zmieniające się potrzeby zdrowotne społeczeństwa i rozwijamy naszą kategorię specjalistycznego żywienia – mówił na otwarciu inwestycji Antoine de Saint-Affrique, CEO Danone. 

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Kotlet hodowany z komórki powstanie w Polsce? NCBiR dał 9 mln na badania
Przemysł spożywczy
Restauracje znów na fali. Boom na foodtrucki i posiłki zamawiane online
Przemysł spożywczy
Kolejna ukraińska sieć próbuje sił w Polsce. Tym razem chodzi o kawiarnie
Przemysł spożywczy
Znika polski browar z tradycjami. Sąd ogłosił upadłość
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Przemysł spożywczy
Problem francuskich winiarzy: za dużo zapasów szampana