Mniej ryżu z Indii, a będzie też mniej cukru

Indie zakazały już eksportu wszystkich odmian ryżu poza basmati, a od nowej kampanii (od października) wprowadzą pierwszy od 7 lat zakaz eksportu cukru. Są ważnym producentem i eksporterem obu surowców, które bardzo podrożeją.

Publikacja: 27.08.2023 13:21

Mniej ryżu z Indii, a będzie też mniej cukru

Foto: Adobe Stock

W piątek 25 sierpnia Indie wprowadziły cło 20 proc. w eksporcie ryżu wstępnie obrobionego termicznie (parboiled). To jeszcze bardziej zmniejszy wysyłkę tego ziarna z kraju będącego jego największym eksporterem. Wpłynie też na wzrost cen, które są już najwyższe od 12 lat. W lipcu Delhi zaskoczyło importerów na świecie zakazując eksportu białego ryżu poza basmati, a w ubiegłym roku zakazało eksportu połamanych ziaren ryżu.

Wcześniejsze zakazy zwiększyły atrakcyjność ryżu parboiled. Kupowano go więcej, a cena rosła. — Z nowym cłem stanie się równie drogi jak dostawy z Tajlandii i Pakistanu. Kupujący nie będą mieć teraz wyboru — stwierdził pewien makler z Mumbaju. W 2022 r. jego indyjski ekport wyniósł 7,4 mln ton.

Czytaj więcej

Owoce morze z Rosji, a nie z Japonii, popłyną do Chin

Na Indie przypada ponad 40 proc. światowego eksportu ryżu, małe rezerwy w innych krajach oznaczają, że każde zmniejszanie wysyłki z Indii może zwiększać ceny, które już uwzględniają wojnę w Ukrainie i kaprysy pogody. — Po indyjskich ograniczeniach ceny ryżu skoczyły o ponad 25 proc., w ostatnich dniach zaczęły się uspokajać, ale pewnie znowu zaczną rosnąć — ocenił ten makler.

Indie wpłyną też na światowy rynek cukru. Z Delhi napłynęła wiadomość, że władze zamierzają zakazać jego eksportu od najbliższej kampanii, która zacznie się w październiku. Będzie to pierwszy zakaz od 7 lat, bo brak opadów zmniejszył wydajność plantacji trzciny cukrowej — podał Reuter za trzema przedstawicielami rządu. — Naszym głównym celem jest zapewnienie krajowych dostaw cukru i produkcja etanolu z nadwyżek trzciny cukrowej. W nadchodzącym sezonie nie będziemy mieć dość cukru z przeznaczeniem go na eksport — powiedział jeden z nich anonimowo.

W obecnej kampanii do 30 września Indie zezwoliły cukrowniom na eksport tylko 6,12 mln ton słodkiego surowca, rok wcześniej mogły sprzedać 11,1 mln ton. W 2016 r. Indie wprowadziły podatek 20 proc. w eksporcie cukru, aby ograniczyć tę sprzedaż.

Powodem obecnych ograniczeń jest brak opadów. Monsunowe deszcze w trzcinowych rejonach zachodniego stanu Maharasztra i południowego Karnataka — na które przypada ponad polowa krajowej produkcji — były o 50 proc. mniejsze od średniej krajowej — podał urząd meteorologii. Sporadyczne deszcze dadzą gorsze wyniki w kampanii 2023/24, może ona zmaleć o 3,3 proc. do 31,7 mln ton, wpłyną też na zmniejszenie powierzchni plantacji w następnej kampanii.

Krajowe ceny cukru skoczyły w tym tygodniu do najwyższych od 2 lat, rząd musiał zezwolić w sierpniu na sprzedaż dodatkowych 200 tys. ton przez cukrownie. Większym problemem jest inflacja, w lipcu ceny w handlu detalicznym wzrosły o 7,44 proc., najbardziej od 15 miesięcy, a żywność zdrożała o 11,5 proc., najbardziej od 3 lat.

W piątek 25 sierpnia Indie wprowadziły cło 20 proc. w eksporcie ryżu wstępnie obrobionego termicznie (parboiled). To jeszcze bardziej zmniejszy wysyłkę tego ziarna z kraju będącego jego największym eksporterem. Wpłynie też na wzrost cen, które są już najwyższe od 12 lat. W lipcu Delhi zaskoczyło importerów na świecie zakazując eksportu białego ryżu poza basmati, a w ubiegłym roku zakazało eksportu połamanych ziaren ryżu.

Pozostało 84% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Piwo Osama Bin Lager hitem. Nie tylko w sieci
Przemysł spożywczy
Nutella z nowym składem. Ferrero celuje w konsumentów na roślinnej diecie
Przemysł spożywczy
Nestlé wypuszcza linię mrożonek dla osób przyjmujących Ozempic
Przemysł spożywczy
Upadek kubańskiego cukru. Kuba musi importować swój flagowy produkt
Przemysł spożywczy
Prezes polskiego giganta: Paczkę DecoMorreno można dziś traktować jak lokatę. To absurd
Materiał Promocyjny
CERT Orange Polska: internauci korzystają z naszej wiedzy