Ceny produktów spożywczych. Tylko część żywności tanieje

Ceny niektórych produktów spożywczych ruszyły w dół. I to tak mocno, że pociągnęły za sobą ogólny wynik inflacji. Ale większość drożeje dwucyfrowo.

Publikacja: 18.05.2023 03:00

Ceny produktów spożywczych. Tylko część żywności tanieje

Foto: Bloomberg

Na półce z żywnością dzieją się dziś rzeczy, które złożyły się na silny spadek rocznej dynamiki cen żywności, z 24 proc. w marcu na 19,7 proc. w kwietniu. To wiadomość dobra i zła, bo ceny, choć rosną wolniej, to nadal bardzo szybko. A przecież są to dane uśrednione. Tymczasem niektóre produkty spożywcze, jak choćby cukier, są dziś o 67 proc. droższe niż przed rokiem, a jaja – o 29 proc.

Pozostało 86% artykułu

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu