Aktualizacja: 14.05.2025 20:49 Publikacja: 15.11.2022 14:43
Foto: Adobe Stock
„Za cztery, pięć, sześć miesięcy będziemy mieć luki na półkach sklepowych” – prognozuje w rozmowie z dziennikiem „Die Welt” Hubert Kelliger, szef działu sprzedaży w dużej rzeźni Westfleisch i członek zarządu Niemieckiego Związku Przemysłu Mięsnego (VDF). Branża ostrzega, że w Niemczech mogą wystąpić wkrótce braki w zaopatrzeniu w mięso. Szczególnie dotyczy to wieprzowiny.
Z powodu rosnących kosztów wielu hodowców trzody rezygnuje z hodowli bądź ogranicza liczbę zwierząt. „To nieuchronnie oznacza, że w najbliższych miesiącach będzie mniej produktów. I że ceny znów gwałtownie wzrosną” – mówi Kelliger. Nie wyklucza nawet 40-procentowego wzrostu cen.
Węgierskie embargo na polskie mięso stało się niewygodnym tematem przerzucanym między resortami rolnictwa i MSZ....
Budapeszt zatrzymał dziś import wołowiny z Polski – dowiedziała się „Rzeczpospolita”. To retorsje za wtrzymanie...
Jan Koral, jeden z trzech braci, założycieli rodzinnego przedsiębiorstwa, zmarł w wieku 81 lat. Firma Koral to j...
Łączą się dwie rodzinne firmy produkujące słodycze – polski Colian i niemiecki Gubor Schokoladen. Szczegółów fin...
Należący do koncernu LVMH gigant alkoholowy Moët Hennessy zamierza zwolnić około 1200 pracowników w związku ze s...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas