Ceny żywności spadają. Ale nadal jest bardzo drogo

Od pięciu miesięcy żywność na rynkach światowych tanieje. Jej ceny wciąż są jednak bardzo wysokie, a szans na duże przeceny w sklepach raczej nie ma.

Publikacja: 05.09.2022 03:00

Żywność wciąż droga na całym świecie

Żywność wciąż droga na całym świecie

Foto: Bloomberg

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), która śledzi to, co dzieje się z cenami żywności na świecie, podała, że w sierpniu znów poszły one w dół. Wyznaczany przez FAO indeks cen zjechał do 138 pkt. W porównaniu z lipcem spadł o 2,7 pkt, czyli 1,9 proc.

W marcu, zaraz po wybuchu wojny w Ukrainie, indeks FAO wystrzelił w górę: do 159,7 pkt. Wykonał gigantyczny skok aż o ponad 18 pkt, czyli o blisko 13 proc., w porównaniu z również rekordowym lutym. Znalazł się tym samym na najwyższym poziomie w historii, czyli od 1990 r. Kwiecień, maj i czerwiec, dość zaskakująco, przyniosły lekkie spadki. W lipcu ceny żywności spadły dość gwałtownie, bo o 13,3 pkt, czyli 8,6 proc. Sierpień te spadki pogłębił, choć raczej delikatnie. Pomimo tych spadków indeks FAO jest o 10,1 pkt (7,9 proc.) wyżej niż rok temu.

W sierpniu taniały wszystkie kategorie produktów rolnych uwzględniane w indeksie. Na spadek złożyły się więc obniżki cen zbóż i olejów roślinnych, ale też mięsa, nabiału i cukru.

Subindeks zbóż spadł o 2 pkt (1,4 proc.), ale nadal jest o 14,8 pkt (11,4 proc.) powyżej wartości z sierpnia 2021 r. Znacząco, bo o 5,1 proc., spadły ceny pszenicy. Spadek napędzały lepsze perspektywy produkcji, zwłaszcza w Kanadzie, USA i Rosji. Pomogło też wznowienie, po pięciu miesiącach przerwy, eksportu z portów czarnomorskich w Ukrainie. I tak jednak światowe ceny pszenicy utrzymywały się o 10,6 proc. wyżej niż w sierpniu 2021 r.

Subindeks olejów roślinnych spadł o 5,5 pkt (3,3 proc.) i znalazł się nieco poniżej poziomu z 2021 r. Do kolejnego spadku przyczyniły się niższe światowe ceny oleju palmowego, słonecznikowego i rzepakowego. Olej palmowy taniał przy tym piąty miesiąc z rzędu, m.in. dzięki rosnącym możliwościom eksportowym Indonezji, a także sezonowo rosnącej produkcji w Azji Południowo-Wschodniej. Ceny oleju słonecznikowego spadły z powodu utrzymującego się niższego globalnego popytu, który zbiegł się ze stopniowym wznawianiem dostaw z portów ukraińskich.

Czytaj więcej

Jajka zimą mogą być rekordowo drogie. O ile wzrosną ceny?

W dół poszedł też subindeks produktów mlecznych – o 3 pkt (2 proc.). Nadal był jednak aż o 27,3 pkt (23,5 proc.) wyżej niż rok temu. Spadały np. ceny masła i mleka w proszku, głównie z uwagi na słabszy popyt. W przypadku mięsa jego subindeks spadł o 1,8 pkt (1,5 proc.), ale i on jest wyżej niż w 2021 r., o 9,3 pkt (8,2 proc.). Taniało mięso drobiowe i wołowe. W górę poszły za to ceny wieprzowiny, głównie ze względu na utrzymującą się niską podaż świń gotowych do uboju. Taniał też cukier. Jego subindeks spadł przy tym o 2,4 pkt (2,1 proc.) i znalazł się na najniższym poziomie od lipca 2021 r.

– Sierpniowy spadek wskaźnika wyznaczanego przez FAO indeksu światowych cen żywności jest zdecydowanie łagodniejszy niż w lipcu. Wskaźnik w dalszym ciągu jest o 7,9 proc. wyżej niż notowany rok temu – mówi Waldemar Raczkiewicz, ekspert ekonomiczny ING Banku Śląskiego. Zauważa, że w sierpniu nastroje na rynkach rolnych poprawiły się wraz z fizycznym uruchomieniem eksportu drogą morską surowców rolnych z Ukrainy.

– Czy spadek wskaźnika można odbierać jako szansę na spadki cen produktów żywnościowych w sklepach w Polsce? Poza sezonowym ruchem cen w dół, np. warzyw i owoców, w relatywnie krótkim okresie, brak argumentów za trwałą tendencją dla dalszych obniżek. Wysoka inflacja i dynamiczny wzrost kosztów producentów i przetwórców surowców rolnych będą w dalszym ciągu wywierać presję na ceny żywności. Jeżeli ceny surowców energetycznych nie znajdą się na zdecydowanie niższych poziomach, trudno będzie o niższe poziomy cen produktów żywnościowych – uważa Waldemar Raczkiewicz.

Czytaj więcej

Susza podbija ceny w Polsce. Branże, które żyją w strachu

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), która śledzi to, co dzieje się z cenami żywności na świecie, podała, że w sierpniu znów poszły one w dół. Wyznaczany przez FAO indeks cen zjechał do 138 pkt. W porównaniu z lipcem spadł o 2,7 pkt, czyli 1,9 proc.

W marcu, zaraz po wybuchu wojny w Ukrainie, indeks FAO wystrzelił w górę: do 159,7 pkt. Wykonał gigantyczny skok aż o ponad 18 pkt, czyli o blisko 13 proc., w porównaniu z również rekordowym lutym. Znalazł się tym samym na najwyższym poziomie w historii, czyli od 1990 r. Kwiecień, maj i czerwiec, dość zaskakująco, przyniosły lekkie spadki. W lipcu ceny żywności spadły dość gwałtownie, bo o 13,3 pkt, czyli 8,6 proc. Sierpień te spadki pogłębił, choć raczej delikatnie. Pomimo tych spadków indeks FAO jest o 10,1 pkt (7,9 proc.) wyżej niż rok temu.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku