Reklama
Rozwiń

Polska branża mięsna chce zakazu roślinnych parówek

Przedstawiciele branży mięsnej chcą, by w Polsce, jak we Francji, obowiązywał zakaz nazywania roślinnych zamienników nazwami wyrobów mięsnych.

Publikacja: 19.07.2022 14:44

Polska branża mięsna chce zakazu roślinnych parówek

Foto: Adobe Stock

We Francji 1 października wejdzie w życie zakaz nazywania roślinnych zamienników wyrobów mięsnych nazwami tradycyjnie kojarzonymi z mięsem. Jedynym wyjątkiem od zasady jest burger roślinny, który nadal będzie mógł się nazywać burgerem, podczas gdy np. roślinne kiełbaski kiełbaskami nazywać się nie będą mogły.

Polscy producenci wyrobów mięsnych uważają, że w Polsce również potrzebny jest zakaz nazywania produktów opartych na białku roślinnym nazwami typu „stek” czy „kiełbasa”. Dla nich to kwestia „przejrzystości”.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz