Reklama
Rozwiń
Reklama

Polska branża mięsna chce zakazu roślinnych parówek

Przedstawiciele branży mięsnej chcą, by w Polsce, jak we Francji, obowiązywał zakaz nazywania roślinnych zamienników nazwami wyrobów mięsnych.

Publikacja: 19.07.2022 14:44

Polska branża mięsna chce zakazu roślinnych parówek

Foto: Adobe Stock

We Francji 1 października wejdzie w życie zakaz nazywania roślinnych zamienników wyrobów mięsnych nazwami tradycyjnie kojarzonymi z mięsem. Jedynym wyjątkiem od zasady jest burger roślinny, który nadal będzie mógł się nazywać burgerem, podczas gdy np. roślinne kiełbaski kiełbaskami nazywać się nie będą mogły.

Polscy producenci wyrobów mięsnych uważają, że w Polsce również potrzebny jest zakaz nazywania produktów opartych na białku roślinnym nazwami typu „stek” czy „kiełbasa”. Dla nich to kwestia „przejrzystości”.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Przemysł spożywczy
Już nie będzie "wegańskich burgerów"? Nazwy stek i kotlet tylko dla mięsa
Przemysł spożywczy
Naukowcy wzywają, by jeść o połowę mniej mięsa. „Mamy kryzys planetarny”
Reklama
Reklama