Firma Kellogg została założona przez Willa Keitha Kellogga w 1906 roku pod nazwą Battle Creek Toasted Corn Flake Company, a jej pierwszym i do dziś najsłynniejszym produktem były płatki kukurydziane Kellogg's Corn Flakes, wymyślone w 1894 roku.
W maju 2012 roku Kellogg przejął od Procter & Gamble markę popularnych chipsów Pringles za 2,695 mld dolarów.
Północnoamerykański biznes zbożowy Kellogg i dział roślinny łącznie stanowiły około 20 proc. przychodów firmy w 2021 roku. Pozostała działalność - przekąski, makarony i płatki zbożowe oraz marki mrożonych śniadań – to koło 80 procent sprzedaży w zeszłym roku.
Nazwy nowych firm nie zostały jeszcze ustalone, a proponowane zespoły zarządzające dla dwóch spółek spin-off zostaną przedstawione w późniejszym czasie. Nie będzie na razie aminy na stanowisku dyrektora generalnego koncernu – zostanie nim Steve Cahillane, który kieruje koncernem od października 2017 roku.
Cahillane powiedział Reuterowi, że decyzja o podziale firmy została podjęta, aby skoncentrować się bardziej nad strategicznymi działami, ale podział ma także pomóc rozwijać się wszystkim trzem kategoriom produktów we własny, tempie, bez konkurowania wewnątrz firmy.