Reklama
Rozwiń

Pokochaliśmy pstrąga. Kupujemy i jemy go coraz więcej

Rośnie produkcja i sprzedaż pstrąga w Polsce. Jesteśmy jednym z najbardziej znaczących producentów pstrągów słodkowodnych w Europie i na świecie.

Publikacja: 04.04.2022 21:00

Jesteśmy dziewiątym producentem pstrągów słodkowodnych na świecie oraz szóstym w Europie

Jesteśmy dziewiątym producentem pstrągów słodkowodnych na świecie oraz szóstym w Europie

Foto: Jennifer de Graaf/shutterstock

Wstępne dane za 2021 r. przedstawione przez Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych wskazują na wzrost sprzedaży tej ryby w Polsce o 700 ton względem roku poprzedniego. – 5-proc. wzrost w okresie pandemii Covid-19 to bardzo dobra informacja, bo pokazuje, że wybieramy rybę sprawdzoną – ocenia Stowarzyszenie.

Organizacja przekonuje, że akwakultura, czyli po prostu hodowla ryb, to sektor, który coraz prężniej rozwija się w krajach Unii Europejskiej. W ostatnich latach produkcja wzrosła tu o 24 proc. i w 2018 r. (to najświeższe dane) osiągnęła 1,2 mln ton wielkości sprzedaży oraz 4,1 mld euro obrotów. Można oceniać, że od tego czasu jeszcze poszła w górę. W Polsce produkcja pstrąga waha się od 15 tys. do 18 tys. ton rocznie, przy czym na przestrzeni ostatnich pięciu lat wzrosła o ponad 40 proc. Wedle dostępnych danych w 2018 r. wyniosła 15,9 tys. ton, w 2019 r. – 16,3 tys. ton, a w 2020 r. przekroczyła 17,1 tys. ton. Zeszły rok to blisko 18 tys. ton.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni