Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 27.08.2025 23:29 Publikacja: 04.04.2022 21:00
Jesteśmy dziewiątym producentem pstrągów słodkowodnych na świecie oraz szóstym w Europie
Foto: Jennifer de Graaf/shutterstock
Wstępne dane za 2021 r. przedstawione przez Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych wskazują na wzrost sprzedaży tej ryby w Polsce o 700 ton względem roku poprzedniego. – 5-proc. wzrost w okresie pandemii Covid-19 to bardzo dobra informacja, bo pokazuje, że wybieramy rybę sprawdzoną – ocenia Stowarzyszenie.
Organizacja przekonuje, że akwakultura, czyli po prostu hodowla ryb, to sektor, który coraz prężniej rozwija się w krajach Unii Europejskiej. W ostatnich latach produkcja wzrosła tu o 24 proc. i w 2018 r. (to najświeższe dane) osiągnęła 1,2 mln ton wielkości sprzedaży oraz 4,1 mld euro obrotów. Można oceniać, że od tego czasu jeszcze poszła w górę. W Polsce produkcja pstrąga waha się od 15 tys. do 18 tys. ton rocznie, przy czym na przestrzeni ostatnich pięciu lat wzrosła o ponad 40 proc. Wedle dostępnych danych w 2018 r. wyniosła 15,9 tys. ton, w 2019 r. – 16,3 tys. ton, a w 2020 r. przekroczyła 17,1 tys. ton. Zeszły rok to blisko 18 tys. ton.
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Brazylia walczy z cłami, które narzucił Donald Trump. Złożyła właśnie skargę w WTO, a ogromne ilości kawy przeki...
Niemcy piją mniej piwa. Sprzedaż spadła do najniższego poziomu od ponad trzech dekad. Niemieckie browary widzą j...
TikTok wypromował zapomniany i ignorowany produkt spożywczy – twaróg. Przez lata był on pomijany, relegowany do...
Najbardziej rozpoznawalna marka napoju gazowanego na świecie opublikowała bardzo dobre wyniki za drugi kwartał....
Do języka potocznego przeszło nieco romantyczne powiedzenie o tym, by może jednak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady.
Branża mięsa zmaga się z wieloma wyzwaniami: od kłopotów z popytem, poprzez epidemię po wzrost kosztów produkcji...
Kiedyś dotacje, teraz raczej kredyty na preferencyjnych warunkach. Podejście Brukseli do finansowania rozwoju przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej ewoluuje, ale niezmienne jest to, że wciąż firmy mogą liczyć na wsparcie. Co więcej, już nie tylko ze środków unijnych, ale także krajowych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas