Reklama

Nowojorski restaurator: Jeśli chcesz być nieszczepiony, możesz zjeść gdzie indziej

Danny Meyer, restaurator i prezes Union Square Hospitality Group powiedział w rozmowie z CNN, że do lokali jego restauracji i barów będą mogły wejść tylko osoby, które mają certyfikat szczepienia przeciwko Covid-19.

Aktualizacja: 30.07.2021 09:13 Publikacja: 30.07.2021 07:22

Restauracja na Manhattanie

Restauracja na Manhattanie

Foto: Bloomberg

ula

Meyer zapowiedział też, że Union Square Hospitality Group, która jest właścicielem 18 lokali gastronomicznych w Nowym Jorku, pracę dostana tylko osoby zaszczepione przeciwko Covid-19.

- Jeśli naprawdę chcesz się nie zaszczepić, możesz zjeść posiłek gdzie indziej, a także pójść do pracy gdzie indziej – powiedział Meyer. - Nazwałbym to polityką firmy, a nie nakazem – dodał.

Nowa polityka firmy wejdzie w życie 7 września. „Wymagamy od wszystkich gości okazania dowodu, że są w pełni zaszczepieni. Nasze zespoły również muszą być w pełni zaszczepione" - czytamy w komunikacie na stronie internetowej.

Goście zostaną poproszeni o przyniesienie „fizycznej karty szczepień przeciwko Covid-19, Excelsior Pass wydawanego w stanie Nowy Jork, odpowiedniego zaświadczenia wydanego przez stan lub zdjęcia karty szczepień wymaganej po przyjeździe".

Restauracje w całych Stanach Zjednoczonych zostały zdziesiątkowane przez pandemię, a tysiące osób zostało zmuszonych do zamknięcia w zeszłym roku, podczas lockdowny całej gospodarki. Wiosną, kiedy szczepionki stały się dostępne, restauracje zaczęły odżywać, ale wariant Delta znów straszy klientów i restauratorów i zakłóca ponowne otwarcie lokali gastronomicznych.

Reklama
Reklama

Firma Meyersa jest jedną z wielu w USA, które zdecydowały się na wprowadzenie nowych zasad w obawie przed szybko rozprzestrzeniającym się wariantem Delta.

Union Square Hospitality Group prowadzi restauracje i firmy eventowe w Nowym Jorku, Waszyngtonie i innych miastach w Stanach Zjednoczonych. W portfolio grupy znajduje się słynna Union Square Cafe, którą Meyer otworzył w Nowym Jorku w 1985 roku.

W 2015 roku Meyer wprowadził politykę "zakazu napiwków" w 18 restauracjach firmy i podniósł stawkę godzinową dla pracowników.

Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Materiał Promocyjny
MLP Group z jedną z największych transakcji najmu w Niemczech
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Przemysł spożywczy
Sieć Domino’s Pizza ma kłopoty. Kolejny brytyjski szef odchodzi, sprzedaż spada
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama