Reklama

Nestlé: 2,7 mld zł na polskie surowce

W latach 2012-2013 Nestlé wydało w Polsce ponad 2,7 mld zł na surowce od krajowych dostawców. To ponad 70 proc. budżetu zakupowego firmy w tym czasie.

Publikacja: 24.11.2014 14:06

Nestlé: 2,7 mld zł na polskie surowce

Foto: Bloomberg

Kwota ta trafiła do ponad 6 tys. polskich dostawców firmy - wynika z najnowszego raportu „Tworzenie Wspólnej Wartości Nestlé w Polsce".

Należąca do szwajcarskiego giganta spożywczego spółka podaje w niż również, że w naszym kraju pozyskuje od lokalnych dostawców aż od 50 do 70 proc. surowców i opakowań. „Utrzymania udziału surowców z Polski w produkcji Nestlé Polska jest jednym z priorytetów Strategii Tworzenia Wspólnej Wartości, czyli społecznej odpowiedzialności firmy na lata 2014 – 2016." – informuje firma.

W 2012 roku Nestlé Polska rozpoczęło projekt „Burak z polskich pól", którego celem jest pozyskiwanie buraka jedynie od polskich rolników, przy jednoczesnym wdrażaniu w gospodarstwach dostawców standardów zrównoważonego rolnictwa. Efekt? W latach 2012-2013 Nestlé zakupiło w Polsce 2 tys. ton suszonego ekstraktu buraka ćwikłowego i zainwestowało w ten projekt ponad 90 tys. złotych. Buraki wykorzystywane są przez firmę do produkcji barszczu pod należącą do niej marką Winiary.

Z kolei do produkcji płatków śniadaniowych Nestlé firma wykorzystuje się głównie lokalną mąkę z Młyna Szczepanki. Nestlé szacuje, że do końca 2014 r. 50 proc. mąki pszennej typu 1500, kluczowego surowca w produkcji płatków śniadaniowych, pochodzić będzie właśnie z tego zakładu.

Firma zapewnia, że w 2013 roku 100 proc. świeżych owoców i warzyw w produktach marki Gerber z zakładu w Rzeszowie pochodziło od polskich rolników. Były to m.in. marchew, dynia i jabłka.

Reklama
Reklama

„Ponieważ te produkty muszą spełniać wyjątkowo restrykcyjne wymogi, jakie nakładane są na żywność dla niemowląt i dzieci osiągnięcie wysokiej jakości jest możliwe jedynie dzięki długotrwałej współpracy zarówno z rolnikami, jak i z ośrodkami naukowymi." – czytamy w informacji prasowej Nestlé.

Właściciel Winiar zaznacza, że dla swoich dostawców corocznie organizuje szkolenia prowadzone wspólnie z naukowcami z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, podczas których rolnicy mogą zapoznać się z najnowszymi badaniami i technikami dotyczącymi uprawy i ochrony roślin. Dodatkowo pomaga im wprowadzać światowe standardy jakości, a także prowadzi analizy gleb, regularne audyty oraz badania, w wyniku których wspólnie z rolnikami opracowuje rozwiązania poprawiające jakość i wydajność ich produkcji.

Kwota ta trafiła do ponad 6 tys. polskich dostawców firmy - wynika z najnowszego raportu „Tworzenie Wspólnej Wartości Nestlé w Polsce".

Należąca do szwajcarskiego giganta spożywczego spółka podaje w niż również, że w naszym kraju pozyskuje od lokalnych dostawców aż od 50 do 70 proc. surowców i opakowań. „Utrzymania udziału surowców z Polski w produkcji Nestlé Polska jest jednym z priorytetów Strategii Tworzenia Wspólnej Wartości, czyli społecznej odpowiedzialności firmy na lata 2014 – 2016." – informuje firma.

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama