Reklama

Kazimierz Plocke – wywiad dla „Rzeczpospolitej”

Dzisiejszy poziom spożycia ryb w Polsce odbiega jeszcze znacznie od średniej UE, gdzie wynosi ponad 20 kg na osobę – mówi sekretarz stanu Kazimierz Plocke.

Aktualizacja: 05.04.2015 16:30 Publikacja: 05.04.2015 09:00

Sekretarz stanu Kazimierz Plocke

Sekretarz stanu Kazimierz Plocke

Foto: materiały prasowe

Jaką wartość ma rynek rybny w Polsce – czy jego wartość rośnie, czy też obserwujemy raczej spadek?

Wbrew pozorom odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Przede wszystkim musimy pamiętać, że w całej Unii Europejskiej połowy morskie są regulowane. Obowiązują kwoty połowowe, które z jednej strony mają zapewnić ochronę ekosystemu Bałtyku, a z drugiej odpowiedni poziom dochodów osób żyjących z rybołówstwa.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama