Reklama
Rozwiń

Jak przechytrzyć jelita futrzaka

Najdroższą kawę na świecie musi najpierw zjeść i wydalić łaskun. Start–up Afineur odtwarza ten sam proces fermentacji w laboratorium.

Aktualizacja: 17.12.2016 13:00 Publikacja: 17.12.2016 12:50

Jak przechytrzyć jelita futrzaka

Foto: SONNY TUMBELAKA

Łaskun to nieduże zwierzątko zasiedlające lasy tropikalne. Bywa szkodnikiem na plantacjach, ale najbardziej znany jest jako kluczowe ogniwo w procesie produkcji pewnej wyjątkowej kawy. Kopi luwak z indonezyjskiej wyspy Jawa kosztuje 600 dol. za ok. 0,5 kg ziaren – to najdroższa odmiana kawy na świecie. Jak powstaje? Otóż łaskuny pożerają owoce kawowca, a następnie wydalają nadtrawione pestki – czyli ziarenka kawy – które w układzie trawiennym tego ssaka poddane zostały częściowej fermentacji. Stąd jej szczególny, zmieniony smak. Tak skomplikowany proces produkcji z udziałem „siły żywej” jest właśnie przyczyną wygórowanej ceny.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni