Sok z cytryny nadal będzie legalny w konfiturach z wiśni

Do konfitur dalej będzie można dodawać zagęszczony sok z cytrusów oraz produkować dżemy z obniżoną zawartością cukrów na podstawie polskich przepisów.

Publikacja: 09.01.2020 07:35

Sok z cytryny nadal będzie legalny w konfiturach z wiśni

Foto: Adobe Stock

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pracuje nad projektem rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.

Projekt jest ściśle związany z unijną dyrektywą, tzw. dżemową. Określa również parametry dla niektórych wyrobów krajowych. Okazało się bowiem, że polscy producenci mają wątpliwości, jak stosować rozporządzenie unijne (związane z dyrektywą) do oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Chodzi m.in. o dżemy o obniżonej zawartości cukrów.

Polskie rozporządzenie nie odwołuje się wprost do unijnego. Producenci mają więc wątpliwości, czy mogą wytwarzać dżemy zgodnie z krajowymi przepisami i i informować na etykiecie o obniżonej zawartości cukru czy nie. Postulowali więc wyłączenie wyrobów znakowanych jako o obniżonej zawartości cukrów z wymogu dotyczącego zawartości 60 proc. lub więcej ekstraktu ogólnego. Dzięki temu mogliby legalnie produkować w Polsce dżemy o niskiej zawartości cukru.

Okazuje się, że aż 87 proc. rynku przetworów „dżemowych" stanowią właśnie produkty oznaczone jako niskosłodzone.

Ministerstwo Rolnictwa wychodzi naprzeciw tym postulatom. Projekt wyjaśnia te wątpliwości. Przewiduje, że wyroby objęte krajowym rozporządzeniem nie muszą spełniać wymogu poziomu ekstraktu minimalnego, o którym mówi unijne rozporządzenie.

Ponadto projekt wprowadza możliwość zastosowania soku z owoców cytrusowych w produkcji konfitur jako naturalnego środka zakwaszającego (w tym zagęszczonego).

Według Ministerstwa Rolnictwa unijne uregulowania dopuszczają odmienne uregulowania krajowe. Takie posiada m.in. Walia dla dżemów o obniżonej zawartości cukrów.

Obecnie dżemy i konfitury produkuje 1298 podmiotów.

Rozporządzenie ma wejść w życie po upływie 14 dni od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.

Etap legislacyjny: uzgodnienia publiczne

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pracuje nad projektem rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.

Projekt jest ściśle związany z unijną dyrektywą, tzw. dżemową. Określa również parametry dla niektórych wyrobów krajowych. Okazało się bowiem, że polscy producenci mają wątpliwości, jak stosować rozporządzenie unijne (związane z dyrektywą) do oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Chodzi m.in. o dżemy o obniżonej zawartości cukrów.

Konsumenci
Pozew grupowy oszukanych na pompy ciepła. Sąd wydał zabezpieczenie
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Prawo dla Ciebie
PiS wygrywa w Sądzie Najwyższym. Uchwała PKW o rozliczeniu kampanii uchylona
W sądzie i w urzędzie
Już za trzy tygodnie list polecony z urzędu przyjdzie on-line
Dane osobowe
Rekord wyłudzeń kredytów. Eksperci ostrzegają: będzie jeszcze więcej
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Prawnicy
Ewa Wrzosek musi odejść. Uderzyła publicznie w ministra Bodnara