Sok z cytryny nadal będzie legalny w konfiturach z wiśni

Do konfitur dalej będzie można dodawać zagęszczony sok z cytrusów oraz produkować dżemy z obniżoną zawartością cukrów na podstawie polskich przepisów.

Publikacja: 09.01.2020 07:35

Sok z cytryny nadal będzie legalny w konfiturach z wiśni

Foto: Adobe Stock

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pracuje nad projektem rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.

Projekt jest ściśle związany z unijną dyrektywą, tzw. dżemową. Określa również parametry dla niektórych wyrobów krajowych. Okazało się bowiem, że polscy producenci mają wątpliwości, jak stosować rozporządzenie unijne (związane z dyrektywą) do oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Chodzi m.in. o dżemy o obniżonej zawartości cukrów.

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Spadki i darowizny
Ten testament wywołuje najwięcej sporów. Sąd Najwyższy wydał ważny wyrok
Prawo karne
Akta znalezione w domu Zbigniewa Ziobry. Prokuratura przekazała nowe informacje
ABC Firmy
Firma zapłaci prawie 240 tys. zł kary. Wszystko przez zgubionego pendrive'a
Zawody prawnicze
Adwokaci apelują do Tuska. Chcą uchylenia rozporządzenia MS
Praca, Emerytury i renty
Czternasta emerytura z wieloma znakami zapytania. Będzie podwyżka?
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie. Jak zbudować efektywny HR i skutecznie zarządzać kapitałem ludzkim?