Reklama
Rozwiń
Reklama

Szpitalne jedzenie do kontroli na wniosek Rzecznika Praw Pacjenta

Rzecznik Praw Pacjenta wystąpił do Głównego Inspektora Sanitarnego z prośbą o przeprowadzenie kontroli żywności i żywienia w szpitalach. Na niedostateczną jakość szpitalnych posiłków skarżą się pacjenci.

Aktualizacja: 14.01.2016 10:47 Publikacja: 14.01.2016 09:41

Szpitalne jedzenie do kontroli na wniosek Rzecznika Praw Pacjenta

Foto: 123RF

Rzecznik Krystyna Barbara Kozłowska proponuje, aby Główny Inspektor Sanitarny zlecił państwowym powiatowym inspektorom sanitarnym przeprowadzenie doraźnych kontroli inwe wszystkich podmiotach leczniczych wykonujących działalność leczniczą w zakresie stacjonarnych i całodobowych świadczeń zdrowotnych.

Rzecznik przypomina, że podmiot leczniczy jest zobowiązany zapewnić wyżywienie adekwatne do stanu zdrowia pacjenta. Obowiązek ten nakładają m.in. ustawa o działalności leczniczej oraz ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Wyżywienie powinno być dostosowane do zaleceń lekarza czy też szpitalnego dietetyka, zwłaszcza w sytuacji diety ustalanej z dnia na dzień lub chorób żywieniowozależnych jak cukrzyca, otyłość czy nadciśnienie. Ponadto powinno być dobrane do różnych grup wiekowych i środowiskowych, w szczególności biorąc po uwagę najmłodszych pacjentów, osoby starsze, pacjentów po przebytych operacjach. czy też kobiety po porodzie.

- Obecnie większość szpitali decyduje się na korzystanie z usług firm cateringowych. Jednak to dyrektorzy szpitali, pomimo podpisanej umowy z takimi firmami, odpowiadają za bezpieczeństwo zdrowotne pacjentów - przypomina Krystyna B. Kozłowska.

Poprosiła Głównego Inspektora Sanitarnego o przekazanie zbiorczego raportu obejmującego wyniki przeprowadzonych kontroli do  30 czerwca 2016 r.

Pismo w tej sprawie zostało również wysłane do wiadomości Prezesa Rady Ministrów, Ministra Zdrowia oraz Dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia. Ten ostatni wskazał w swej odpowiedzi, że problem wymaga uregulowania w jednolitym akcie prawnym wydanym przez ministerstwo zdrowia. Zwrócił też uwagę na potrzebę zatrudnienia w szpitalach odpowiednio wyszkolonego personelu, który zapewni właściwą organizację żywienia i kontrolę jego jakości.

Reklama
Reklama
Prawo w Polsce
Zmowa przetargowa Budimexu. Wyrok może utrudnić walkę o kolejne kontrakty
Prawo karne
Zapadł wyrok w sprawie afery SKOK Wołomin. 14 lat więzienia za wypranie blisko 350 mln zł
Praca, Emerytury i renty
Planujesz przejść na emeryturę w 2026 roku? Ekspert ZUS wskazuje dwa najlepsze terminy
Ubezpieczenia i odszkodowania
Sąd Najwyższy: to, że kierowca zapłaci za wypadek, nie zwalnia ubezpieczyciela
Prawo karne
Radosław Baszuk: Jesteśmy przyzwyczajeni do szybkich aresztowań, ale to nie przypadek Ziobry
Materiał Promocyjny
W kierunku zrównoważonej przyszłości – konkretne działania
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama