Reklama

„Barcelona. Łakomym okiem. Przewodnik po mieście i jego kuchni”: Miasto, które zachwyca i denerwuje

Tysiące talerzyków z jedzeniem, rozmów i odwiedzonych lokalizacji – to przepis na szczerą rozmowę o stolicy Katalonii.

Publikacja: 13.06.2025 16:30

„Barcelona. Łakomym okiem. Przewodnik po mieście i jego kuchni”: Miasto, które zachwyca i denerwuje

Foto: mat.pras.

Dziennikarz, podróżnik i fotograf Bartek Kieżun, autor kulinarnych przewodników m.in. po Italii, Chorwacji, Portugalii, ale też Atenach, Jerozolimie, Neapolu i Stambule, od jakiegoś czasu szukał powodu, aby częściej odwiedzać Barcelonę. W szczerej opowieści o tym, co go zachwyca, a co denerwuje w tym mieście, przyznaje, że najlepszym pretekstem było po prostu napisanie o nim książki.

Zaczął od oglądania filmów, przeglądu literatury i dosłownie wszystkiego, co wpadło mu w ręce. W części praktycznej skupił się na smakowaniu lokalnych kulinariów i zatopił się w mieście. Owoc tej pracy, książka zatytułowana „Barcelona. Łakomym okiem. Przewodnik po mieście i jego kuchni”, to połączenie smaków, historii, legend i topografii miasta. Wszystko to okraszone jest poczuciem humoru, obserwacjami i anegdotami.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Plus Minus
„Żar”: Chęć bycia silniejszym
Plus Minus
„EA Sports FC 26”: Skazani na piłkarski sukces
Plus Minus
„The Critic”: W teatrze zbrodni
Plus Minus
„Dzikość”: Emocje w parku narodowym
Plus Minus
Gość „Plusa Minusa” poleca. Prof. Przemysław Czapliński: Opór wobec siły pieniądza
Reklama
Reklama