Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 31.07.2025 02:00 Publikacja: 13.06.2025 16:30
Foto: mat.pras.
Dziennikarz, podróżnik i fotograf Bartek Kieżun, autor kulinarnych przewodników m.in. po Italii, Chorwacji, Portugalii, ale też Atenach, Jerozolimie, Neapolu i Stambule, od jakiegoś czasu szukał powodu, aby częściej odwiedzać Barcelonę. W szczerej opowieści o tym, co go zachwyca, a co denerwuje w tym mieście, przyznaje, że najlepszym pretekstem było po prostu napisanie o nim książki.
Zaczął od oglądania filmów, przeglądu literatury i dosłownie wszystkiego, co wpadło mu w ręce. W części praktycznej skupił się na smakowaniu lokalnych kulinariów i zatopił się w mieście. Owoc tej pracy, książka zatytułowana „Barcelona. Łakomym okiem. Przewodnik po mieście i jego kuchni”, to połączenie smaków, historii, legend i topografii miasta. Wszystko to okraszone jest poczuciem humoru, obserwacjami i anegdotami.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Czy C.L. Moore w powieści „Poranek dnia zagłady” z 1957 r. jako pierwsza w literaturze opisała AI w działaniu? B...
„Tony Hawk’s Pro Skater 3+4” to dobra okazja, by poćwiczyć flipy, graby i grindy.
Ludzie sa jak piłeczki w maszynie losującej totolotka. Zawsze zależą od innych piłek – przekonuje w swej książce...
„Ze mną przez świat” Elżbiety Dzikowskiej to lektura dowodząca, że nie wszystko, co autor napisał, należy wydawać.
Choć nie przepadam za piłką nożną, wciągnąłem się bez reszty w serial „Ted Lasso”. To opowieść, w której bohater...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas