Reklama

„Przypadkiem”: Od spóźnienia do olśnienia

Rozwój nauki bywa efektem nie tylko pracy, lecz czasem też splotu zaskakujących zdarzeń.

Publikacja: 16.08.2024 17:00

„Przypadkiem”: Od spóźnienia do olśnienia

Foto: mat.pras.

Chemik i popularyzator nauki Tim James opowiada o ważnych dla nauki odkryciach, które były konsekwencją czyjejś niezdarności, niepowodzenia czy rutynowych działań, bez nadziei na sukces.

Czytelnik poznaje historię studenta matematyki na Uniwersytecie Kalifornijskim George’a Dantziga, który spóźnił się na wykład. Mężczyzna przepisał z tablicy zadanie, a kilka dni później wręczył prowadzącemu zajęcia rozwiązanie. Dantzig nie wiedział, że to, co napisał w zeszycie, nie było pracą domową, tylko jednym z najtrudniejszych w historii matematycznych problemów, na którego rozwiązanie czekano od lat. Sam przyznał potem, że gdyby nie spóźnienie, prawdopodobnie nawet nie spróbowałby się zmierzyć z zadaniem. Z kolei chemik James Schlatter w latach 60. pracował nad lekiem dla chorujących na wrzody. W pewnym momencie polizał palec swojej zanieczyszczonej substancjami chemicznymi dłoni, bo chciał odwrócić kartkę książki. Jego palec był zdecydowanie słodszy niż cukier w cukierniczce. W ten sposób Schlatter odkrył aspartam stosowany do dzisiaj w przemyśle spożywczym.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Plus Minus
Pobyć z czyimś doświadczeniem. Paweł Rodak, gość „Plusa Minusa”, poleca
Plus Minus
Dorota Waśko-Czopnik: Od doktora Google’a do doktora AI
Plus Minus
Szkocki tytuł lordowski do kupienia za kilkadziesiąt funtów
Plus Minus
Białkowe szaleństwo. Jak moda na proteiny zawładnęła naszym menu
Plus Minus
„Cesarzowa Piotra” Kristiny Sabaliauskaitė. Bitwa o ciało carycy
Reklama
Reklama