Reklama

Wina Mazurka: Ciosane w skale

Wino i Włochy – pierwsze, naturalne skojarzenia, co państwu do głowy przychodzi? Mocarne amarone, szlachetne Barolo, chianti i brunello, czyli perły Toskanii, no i rzecz jasna prosecco. Coś jeszcze?

Publikacja: 06.05.2022 17:00

Wina Mazurka: Ciosane w skale

Foto: materiały prasowe

A gdybym znów, jak miesiąc temu, zaprosił państwa w Dolomity? Włosi nie mają wątpliwości i dla nich to Górna Adyga, wszak to górny bieg Adygi, rzeki niewielkiej, coś jak nasz San czy Noteć, ale winiarsko ważnej. Dla Austriaków to po prostu Südtirol, południowa część Tyrolu. Historycznych sporów nie będziemy rozstrzygać, zajmijmy się tym, co tam najważniejsze, i wcale nie są to narty.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

RP.PL i The New York Times

Kup roczną subskrypcję RP.PL i ciesz się dostępem do The New York Times!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Plus Minus
„Stara-Nowa Pastorałka”: Chrześcijanie mieli poczucie humoru
Plus Minus
„A.I.L.A.”: Strach na miarę człowieka
Plus Minus
„Nowoczesne związki”: To skomplikowane
Plus Minus
„Olbrzymka z wyspy”: Piłat wieczny tułacz
Plus Minus
Gość „Plusa Minusa” poleca. Michał Zadara: Prawdziwa historia
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama