Reklama
Rozwiń

Rok kalafiora

Na stołach w roku 2013 królować będą jarmuż i kalafior, dobrze widziany jest topinambur. Warzywa fermentujemy, wędzimy i peklujemy. Mięsu już dziękujemy.

Publikacja: 09.02.2013 00:01

Jarmuż: kuzyn kapusty, obfitujący w przeciwutleniacze. Przysmak średniowiecza wraca na stoły

Jarmuż: kuzyn kapusty, obfitujący w przeciwutleniacze. Przysmak średniowiecza wraca na stoły

Foto: Corbis

Planują państwo kolacyjkę dla znajomych? Większe przyjęcie? Wystąpić dzisiaj ze schabem i sałatką imieninową nie wypada. Sushi? Passe. Torty? Tłuste i tuczące. W rachubę nie wchodzi także obficie zastawiony stół. Wielogodzinne obiady składające się z wielu dań to przeszłość.

Rok 2013 będzie przebiegał pod znakiem jedzeniowego minimalizmu.

Co też za naszymi plecami knują łowcy trendów kulinarnych? Czy kupując jedzenie, kierujemy się własnym wyborem, czy też jakaś niewidzialna ręka programuje zawartość naszych koszyków? Z ciekawością poznajemy trendy mody czy designu, żeby szybko o nich zapomnieć, ale tendencjami w jedzeniu, chociaż dotyczą wszystkich, interesują się raczej branżowcy. Ale jedzenie podlega modzie bardziej, niż myślimy.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Plus Minus
Trzęśli amerykańską polityką, potem ruch MAGA zepchnął ich w cień. Wracają
Plus Minus
Kto zapewni Polsce parasol nuklearny? Ekspert z Francji wylewa kubeł zimnej wody
Plus Minus
„Brzydka siostra”: Uroda wykuta młotkiem
Plus Minus
„Super Boss Monster”: Kto wybudował te wszystkie lochy
Plus Minus
„W głowie zabójcy”: Po nitce do kłębka