Reklama
Rozwiń

Smaczny temat

Restauracje, konkursy kulinarne, blogi, książki... Jedzenie to nowy rodzaj rozrywki, sposób spędzania czasu. Oderwało się od swej pierwotnej funkcji zaspokajania głodu. To fenomen ostatnich 10 lat.

Publikacja: 27.12.2013 21:16

Przystawka – śledź Bismarck, rabarbar confit z jałowcem, danie główne – policzki cielęce w czerwonym winie, emulsja z niedźwiedziego czosnku i zielonych migdałów, deser: krem z orzechów laskowych i listki werbeny cytrynowej. Oto mój dzisiejszy obiad.

Żartowałam oczywiście. To menu z restauracji Amaro, laureatki jedynej w Polsce gwiazdki Michelin przyznawanej przez słynny przewodnik kulinarny. Jego twórcą jest Wojciech Modest Amaro, nasz rodzimy, rosnący w sławę talent kulinarny, autor książki „Natura kuchni polskiej". U mnie w domu, podobnie jak u większości moich rodaków, będzie pomidorowa i kurczak. Obiad niewyszukany i szybki do zrobienia, lubiany przez dzieci – podstawowe kryteria codziennego żywienia rodziny.

Za to wodze fantazji popuścić będziemy mogli, czytając niezliczone książki kucharskie, oglądając konkursy kulinarne i programy o gotowaniu. W konwersacjach ze znajomymi lub leżąc na kanapie i oglądając show Makłowicza, Okrasy, Marthy Stuart, Jamiego Olivera rozmarzymy się, co też byśmy mogli ugotować i zjeść.

Pozostało jeszcze 94% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Plus Minus
„Brzydka siostra”: Uroda wykuta młotkiem
Plus Minus
„Super Boss Monster”: Kto wybudował te wszystkie lochy
Plus Minus
„W głowie zabójcy”: Po nitce do kłębka
Plus Minus
„Trinity. Historia bomby, która zmieniła losy świata”: Droga do bomby A
Plus Minus
Gość „Plusa Minusa” poleca. Marek Węcowski: Strzemiona Indiany Jonesa