[b]Potwierdził to NSA w orzeczeniu z 19 lutego 2010 r. (I FSK 55/09).[/b]
Spółka zwróciła się do organu podatkowego z pytaniem: czy przekazanie pracownikom produktów spożywczych podlega VAT? Jej zdaniem analiza przepisów [link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr?id=172827]ustawy o VAT[/link] wskazuje, że zrównane z dostawą towarów (opodatkowaną VAT) jest jedynie przekazanie towarów należących do przedsiębiorstwa podatnika na cele inne niż związane z prowadzonym przedsiębiorstwem.
Ponieważ przekazywane artykuły są spożywane przez pracowników spółki w czasie pracy, to należy uznać, że są związane z prowadzeniem przedsiębiorstwa, a co za tym idzie nie jest to dostawa opodatkowana w rozumieniu ustawy o VAT.
Organ nie zgodził się z tym. Uznał, że nie ma znaczenia to, że pracownicy mają obowiązek spożyć przekazane im produkty w miejscu i w czasie pracy. Zużycie produktów przez pracowników nie pozostaje w związku z prowadzonym przez spółkę przedsiębiorstwem i podlega VAT na podstawie art. 7 ust. 2 ustawy o VAT.
WSA oddalił skargę spółki. Sąd I instancji podzielił pogląd organu, że przekazanie produktów żywnościowych jest dostawą zgodnie z art. 7 ust. 2 ustawy o VAT, ponieważ nie pozostaje w związku z prowadzonym przez spółkę przedsiębiorstwem.