Hubert Kozieł: Złudna wiara w okiełznanie rynków żywności

Ceny masła niedawno ekscytowały mieszkańców kraju nad Wisłą w podobnym stopniu, co kurs franka czy spekulacje biedronkowymi Świeżakami. Sytuacja nieco już się uspokoiła, ale za jakiś czas powodem zmartwień opinii publicznej mogą stać się ceny jaj lub mleka.

Aktualizacja: 01.11.2017 21:20 Publikacja: 01.11.2017 19:52

Hubert Kozieł: Złudna wiara w okiełznanie rynków żywności

Foto: Bloomberg

To zresztą nic nowego. Wielu z nas może pamiętać, że kilka lat temu powszechnie dyskutowano na temat rosnących cen cukru. Tak jak wówczas niektórzy za drożejący cukier obwiniali Donalda Tuska, tak inni obecnie za drogie masło obwiniają rząd Beaty Szydło. W obu przypadkach oskarżenia są chybione. Ceny żywności na polskim rynku są bowiem w dużym stopniu kształtowane przez czynniki, na które nikt w Polsce nie ma wpływu. To jeden ze skutków globalizacji.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Gospodarka wciąż w strefie cienia
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Opinie Ekonomiczne
Piotr Skwirowski: Nie czarne, ale już ciemne chmury nad kredytobiorcami
Ekonomia
Marek Ratajczak: Czy trzeba umoralnić człowieka ekonomicznego
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Klęska władz monetarnych
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Opinie Ekonomiczne
Andrzej Sławiński: Przepis na stagnację