Spowodowane jest ono obecnością pozostałości antybiotyku lazalocyd w ilości przekraczającej maksymalny dopuszczalny poziom.
Skażone jaja trafiły do sprzedaży w sklepach sieci handlowej Biedronka, Carrefour oraz Piotr i Paweł. Jednak niewykluczone, że były sprzedawane także w innych sklepach.
Obecność pozostałości antybiotyku lazalocyd w ilości przekraczającej maksymalny dopuszczalny poziom w jajach konsumpcyjnych klasy oznaczonych na skorupkach kodem – 3 – PL 30211306 i z terminami przydatności do spożycia – od 15 czerwca do 6 lipca.
Jaja zostały sklasyfikowane i zapakowane w opakowania bezpośrednie po 6, 10, 20, 30 sztuk w zakładzie pakowania o weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym 30215904, który jest naniesiony na opakowania bezpośrednie czyli wytłaczanki.
- Te produkty nie powinny być spożywane przez konsumentów. Konsumenci, którzy zakupili wskazane partie jaj powinni zwrócić je do sklepu, w którym dokonali zakupu - radzi Główny Inspektorat Sanitarny.