Wielkie znaczenie badań nad gotowaniem jajka

Prace, za które prof. Colin Raston dostał w ubiegłym roku prześmiewczego Ig Nobla okazały się mieć wielkie znaczenie dla nauki. Konkretnie dla nanotechnologii.

Aktualizacja: 18.03.2016 08:55 Publikacja: 18.03.2016 08:34

Prof. Raston podszedł do prześmiewczej nagrody z dystansem i poczuciem humoru

Prof. Raston podszedł do prześmiewczej nagrody z dystansem i poczuciem humoru

Foto: materiały prasowe

Ig Noble to humorystyczne odpowiedniki Nagród Nobla za prace naukowe, które „najpierw śmieszą, a potem skłaniają do myślenia oraz odkrycia, które nie mogą lub nie powinny być powtarzane". Przyznawane są przez czasopismo „Annals of Improbable Research"

Ig Nobel 2015 w dziedzinie chemii przypadł zespołowi prof. Colina Rastona z Uniwersytetu Flinders w Australii za opracowanie sposobu, jak odgotować jajka, które miały być na miękko, ale wyszły na twardo.

Pozostało 87% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Materiał Promocyjny
Kod Innowacji - ruszył konkurs dla firm stawiających na nowe technologie w komunikacji z konsumentami
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Materiał Promocyjny
Polska na czele rewolucji technologii kwantowych
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nowe technologie
Prof. Zybertowicz: AI może potraktować ludzkość jak budowniczy autostrad traktują mrowiska