Wielkie znaczenie badań nad gotowaniem jajka

Prace, za które prof. Colin Raston dostał w ubiegłym roku prześmiewczego Ig Nobla okazały się mieć wielkie znaczenie dla nauki. Konkretnie dla nanotechnologii.

Aktualizacja: 18.03.2016 08:55 Publikacja: 18.03.2016 08:34

Prof. Raston podszedł do prześmiewczej nagrody z dystansem i poczuciem humoru

Prof. Raston podszedł do prześmiewczej nagrody z dystansem i poczuciem humoru

Foto: materiały prasowe

Ig Noble to humorystyczne odpowiedniki Nagród Nobla za prace naukowe, które „najpierw śmieszą, a potem skłaniają do myślenia oraz odkrycia, które nie mogą lub nie powinny być powtarzane". Przyznawane są przez czasopismo „Annals of Improbable Research"

Ig Nobel 2015 w dziedzinie chemii przypadł zespołowi prof. Colina Rastona z Uniwersytetu Flinders w Australii za opracowanie sposobu, jak odgotować jajka, które miały być na miękko, ale wyszły na twardo.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Nowe technologie
Podcast „Rzecz w tym”: Czy jesteśmy skazani na bipolarny świat technologiczny?
Nowe technologie
Chińska rewolucja w sztucznej inteligencji. Czy Ameryka traci przewagę?
Materiał Promocyjny
Kod Innowacji - ruszył konkurs dla firm stawiających na nowe technologie w komunikacji z konsumentami
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji