Aktualizacja: 18.03.2016 08:55 Publikacja: 18.03.2016 08:34
Prof. Raston podszedł do prześmiewczej nagrody z dystansem i poczuciem humoru
Foto: materiały prasowe
Ig Noble to humorystyczne odpowiedniki Nagród Nobla za prace naukowe, które „najpierw śmieszą, a potem skłaniają do myślenia oraz odkrycia, które nie mogą lub nie powinny być powtarzane". Przyznawane są przez czasopismo „Annals of Improbable Research"
Ig Nobel 2015 w dziedzinie chemii przypadł zespołowi prof. Colina Rastona z Uniwersytetu Flinders w Australii za opracowanie sposobu, jak odgotować jajka, które miały być na miękko, ale wyszły na twardo.
W najnowszym odcinku podcastu „Rzecz w tym” Bogusław Chrabota rozmawia z prof. Pawłem Poszytkiem, ekspertem zajm...
DeepSeek, Alibaba i inni. Jak chińska rewolucja w AI wpłynie na przyszłość technologii, biznesu i globalnej rywa...
Rozpoczęła się 6. edycja konkursu Kod Innowacji, skierowanego do firm i start-upów. W tym roku nagrodzone zostan...
B-21 "Raider" Sił Powietrznych USA odbył w piątek swój pierwszy lot, przybliżając moment wprowadzenia do floty...
Naukowcy z japońskiego uniwersytetu wykorzystali sztuczną inteligencję do stworzenia systemu, który - jak twierd...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas