Naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach wyprodukowali piwo BioWar

Naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach wyizolowali z jabłek szczep drożdży wykorzystany w produkcji piwa rzemieślniczego BioWar.

Aktualizacja: 02.11.2016 19:20 Publikacja: 02.11.2016 16:44

Piwo BioWar zostało wyprodukowane w jednej serii, nie będzie już wytwarzane

Piwo BioWar zostało wyprodukowane w jednej serii, nie będzie już wytwarzane

Foto: 123RF

Projekt BioWar realizowano w ramach Interdyscyplinarnego Koła Naukowego Przyrodników „Planeta". Naukowcy pobierali wymaz z owoców - jabłek i mango - z którego w laboratorium namnażali i izolowali drożdże, które poradziłyby sobie w stosunkowo wysokim stężeniu alkoholu.

Zbadano 60 szczepów sprawdzając ich profil morfologiczny i smakowy. Po analizach do ostatecznego testu wybrano trzy najbardziej obiecujące, z których wyłoniono jeden szczep z polskich jabłek. Został on przekazany do browaru rzemieślniczego ReCraft, którego przedstawiciele wsparli naukowców wiedzą i sprzętem. Pomocy udzielili też przedstawiciele Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz firma ZFM, która pomogła stworzyć prototyp bioreaktora, niezbędnego do namnożenia większej ilości drożdży.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Nowe technologie
Podcast „Rzecz w tym”: Czy jesteśmy skazani na bipolarny świat technologiczny?
Nowe technologie
Chińska rewolucja w sztucznej inteligencji. Czy Ameryka traci przewagę?
Materiał Promocyjny
Kod Innowacji - ruszył konkurs dla firm stawiających na nowe technologie w komunikacji z konsumentami
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji