Reklama

WHO: Niedożywionym dzieciom grozi i niedowaga, i otyłość

Niemowlęta i dzieci, które są niedożywione (nie otrzymują wystarczającej ilości potrzebnych im składników odżywczych), mogą doświadczać zarówno niedowagi, jak i otyłości - alarmuje WHO. Na całym świecie problemem jest duża ilość tzw. śmieciowego jedzenia, a także spożywanie przez dzieci słodkich napojów, które są powszechnie dostępne.

Aktualizacja: 16.12.2019 10:52 Publikacja: 16.12.2019 10:31

WHO: Niedożywionym dzieciom grozi i niedowaga, i otyłość

Foto: stock.adobe.com

arb

Eksperci WHO ostrzegają przed podwójnym zagrożeniem w wyniku niedożywienia - jest nim zarówno niedowaga, jak i nadwaga dzieci. Często w jednej rodzinie doświadczającej ubóstwa jedno z dzieci ma niedowagę, a drugie - nadwagę.

Niedożywienie u dzieci spotyka się obecnie w jednej na trzy rodziny w państwach średnio rozwiniętych - wynika z danych WHO.

Problemem jest brak dostępu dzieci do wartościowego i pożywnego jedzenia. Niektóre dzieci jedzą za mało, a inne przyjmują za dużo pustych kalorii. Wysoko nasycone tłuszczem, zawierające wiele soli i cukru przekąski są obecnie powszechnie dostępne - nawet w niewielkich ośrodkach w krajach średnio rozwiniętych i stały się częścią diety osób korzystających z pomocy żywnościowej.

Zdaniem publikacji w magazynie "Lancet" ponad jedna trzecia krajów słabo i średnio rozwiniętych boryka się obecnie jednocześnie z niedowagą i otyłością u najuboższych mieszkańców.

Autorzy artykułów apelują o działanie mające na celu zapewnienie dzieciom w tych krajach dostępu do wartościowej żywności.

Dr Francesco Branca, dyrektor departamentu w WHO zwraca uwagę, że mamy do czynienia "z nową rzeczywistością żywieniową". Jak dodaje nie jest już prawdziwa generalizacja zakładająca, że mieszkańcy uboższych krajów mają niedowagę, a bogatszych - nadwagę.

Reklama
Reklama

Do problemu przyczyniła się - paradoksalnie - walka z głodem na świecie. Podjęte działania, których celem było dostarczenie jak największej liczby kalorii głodnym dzieciom, bez skupiania się na jakości oferowanej im żywności sprawiło, że dzieci w uboższych krajach zaczęły borykać się z nadwagą.

WHO i autorzy artykułów w "Lancecie" apelują, aby rządy, organizacje pozarządowe i inne podmioty pracowały wspólnie, aby dokonać transformacji systemu żywnościowego.

Nauka
Co łączy golden retrievera i człowieka? Zaskakujące wyniki najnowszych badań
Nauka
Genetyczne podłoże ADHD? Naukowcy przyjrzeli się trzem mutacjom. Wyniki badania
Materiał Partnera
AI wchodzi na uczelnie
Materiał Partnera
Ekrany i okna przyszłości. Naukowcy z UW badają ferroelektryczne nematyki
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Nauka
Etiopia. Pierwsza erupcja wulkanu od 12 tysięcy lat
Materiał Promocyjny
Nowa era budownictwa: roboty w służbie ludzi i środowiska
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama