Reklama
Rozwiń
Reklama

Kleszcze roznoszą wegetarianizm

Pobyt na wschodzie Stanów Zjednoczonych może się wiązać z koniecznością zmiany dotychczasowej mięsnej diety. Ukąszenie żyjącego tam kleszcza Lone Star może spowodować uczulenie na czerwone mięso.

Aktualizacja: 12.08.2014 11:36 Publikacja: 12.08.2014 11:31

Lone Star (Amblyomma americanum)

Lone Star (Amblyomma americanum)

Foto: Domena publiczna

Kleszcz Lone Star (Amblyomma americanum) zamieszkuje południowo-wschodnie obszary Stanów Zjednoczonych.

Reklama
Reklama

Wraz z wkłuciem się w ludzkie ciało, wpuszcza pod skórę cukier o nazwie galaktoza-?-1,3-galaktoza, popularnie nazywany alfa-gal. Znajduje się on w czerwonym mięsie - baraninie, wieprzowinie i wołowinie, i niektórych produktach mlecznych. Pojawienie się tej substancji w ludzkim krwiobiegu powoduje powstanie przeciwciał, które aktywują się po spożyciu mięsa, powodując reakcję alergiczną.

Pojawia się ona od 4 do 8 godzin po zjedzeniu mięsa, objawia się różnie w zależności od stopnia uczulenia - od pokrzywki po silny wstrząs anafilaktyczny.

Konsekwencje ukąszenia Lone Star odkryli dopiero niedawno badacze z Vanderbilt University Medical Center. Dotychczas zarejestrowano 200 przypadków uczulenia na mięso spowodowanych ukąszeniem przez Amblyomma americanum, jednak nie wiadomo, jak dużo takich przypadków wystąpiło przed odkryciem tej zależności.

O samej alergii również niewiele jeszcze wiadomo - czy trwa całe życie, czy można ją leczyć tradycyjnymi środkami odczulającymi, czy lepiej zupełnie zrezygnować z jedzenia czerwonego mięsa.

Reklama
Reklama

Kleszcz Lone Star (Amblyomma americanum) zamieszkuje południowo-wschodnie obszary Stanów Zjednoczonych.

Wraz z wkłuciem się w ludzkie ciało, wpuszcza pod skórę cukier o nazwie galaktoza-?-1,3-galaktoza, popularnie nazywany alfa-gal. Znajduje się on w czerwonym mięsie - baraninie, wieprzowinie i wołowinie, i niektórych produktach mlecznych. Pojawienie się tej substancji w ludzkim krwiobiegu powoduje powstanie przeciwciał, które aktywują się po spożyciu mięsa, powodując reakcję alergiczną.

Reklama
Materiał Partnera
Chcieliby dwójkę. Dlaczego więc Polacy coraz rzadziej decydują się na dzieci?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama