Reklama

Ul zurbanizowany

Pszczoły dobrze się czują tam, gdzie nie ma pestycydów.

Publikacja: 20.08.2015 19:45

Dobrym miejscem na pasiekę okazał się dach Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Fot. R. Motyl

Dobrym miejscem na pasiekę okazał się dach Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Fot. R. Motyl

Foto: UM Warszawa

Określenie „styl życia" dotyczy nie tylko poszczególnych osób, ale także grup zawodowych – inaczej żyją kowale, inaczej dentyści, narodów – Hiszpanie i Czukcze, grup wiekowych – nastolatki i stulatki, miast – Pułtusk i Nowy Jork. Jeśli chodzi o miasta, zjawiskiem świeżej daty jest zmiana ich stylu życia za sprawą pszczół.

W 2008 roku wszystkie światowe agencje poinformowały, że pszczelarz Jean Paucton ulokował ule na dachu Opery Paryskiej. Zwiększyło to frekwencję, Wagner i Bizet powinni mu być wdzięczni. Ale pszczelarstwo w Paryżu nie poprzestało na gmachu opery. Ule stoją na domach wzdłuż Champs-Élysées i na dachu katedry Notre Dame. W stolicy nad Sekwaną zapanowała wręcz moda na hodowanie tych owadów, ule pojawiły się na prywatnych balkonach, przy restauracjach z dumą informujących gości o daniach przygotowywanych z dodatkiem miodu z własnej pasieki.

Pszczelarstwo zurbanizowane ogarnęło inne metropolie. 120 tysięcy pszczół rezyduje latem w Kopenhadze na dachu siedziby Europejskiej Agencji Środowiska, należącej do struktury Unii Europejskiej, zajmującej się monitorowaniem stanu środowiska naturalnego. W stolicy Danii pasieka ulokowana jest też na dachu ratusza, co mieszkańcom nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, zauważyli, że od kiedy na terenie miasta pojawiły się ule, poprawił się stan miejskich terenów zielonych.

Wziął to pod uwagę dyrektor hotelu Hyatt w Warszawie i zainstalował na dachu zarządzanej przez siebie placówki pięć uli. Dzięki nim w hotelowej restauracji podawany jest miód ze znajdującej się na dachu pasieki. Miód jest regularnie badany w laboratorium. Okazuje się, że ma kilkakrotnie mniejszą zawartość zanieczyszczeń, niż dopuszczają normy.

Jak ważne mogą być pszczoły z punktu widzenia miejskiego handlu – od supermarketów do straganów na bazarach – dowodzą badania naukowców z Uniwersytetu w Getyndze. Eksperymenty przeprowadzone na uniwersyteckim polu doświadczalnym wykazały, że truskawki zapylone przez pszczoły ważą średnio o 11 proc. więcej od zapylonych przez wiatr i o 30 proc. więcej niż te, które rozwinęły się w wyniku samozapylenia, są bardziej kształtne, bardziej czerwone, jędrniejsze, mają mniej skaz, a także są większe. Zapylone przez pszczoły bardziej jędrne truskawki mogą leżeć dłużej od innych na ladzie sklepowej czy na straganie, od 12 do 26 godzin.

Reklama
Reklama

Ma to poważne skutki handlowe. Badacze sprawdzili, że 90 proc. truskawek przestaje nadawać się do sprzedaży po czterech dniach magazynowania, przechowywania w chłodni. Zespołem kierował dr Bjorn Klatt. Wiadomość o eksperymencie opublikowało pismo „Proceedings of the Royal Society B".

Ale wracając do pszczelarstwa w Warszawie, które zaczęło się na hotelowym dachu: pasieka pojawiła się również na osiedlu domków fińskich w Jazdowie, gdzie aktywiści prowadzili dla chętnych warsztaty z pszczelarstwa. Ule stanęły w parku przy Królikarni i przed gmachem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Miejska pasieka – cztery ule i szpaler miododajnych krzewów – powstała na dachu Pałacu Kultury i Nauki, a konkretnie na dachu Teatru Studio, o czym poinformowali dziennikarzy organizatorzy akcji z warszawskiego ratusza na specjalnie zorganizowanym briefingu. – Mamy w Pałacu Kultury i Nauki bardzo wielu najemców, ale takich jeszcze nie mieliśmy. Serdecznie witamy pszczoły! Zapraszamy również na pozostałe dachy – powiedziała prezes zarządu Pałacu Kultury i Nauki Renata Kaznowska.

A swoją drogą, czy to nie dziwne, że w związku z masowym stosowaniem pestycydów w rolnictwie, na skutek zmian, jakie człowiek spowodował w przyrodzie, pszczołom zaczyna być lepiej w mieście niż na terenach rolniczych w ich naturalnym wiejskim środowisku?

Nauka
Naukowcy wskazują na zaskakującą przyczynę epidemii dżumy. „Jedna z największych katastrof ludzkich”
Nauka
Przełomowe badania DNA zaprzeczają popularnej teorii. Chodzi o ewolucję Homo sapiens
Nauka
Po co robotnice zabijają własne poczwarki? Niezwykłe zachowanie mrówek
Nauka
Ostatnia superpełnia w tym roku już niedługo. Kiedy obserwować Zimny Księżyc?
Materiał Partnera
Radio na laser i opary rubidu. Kwantowy wynalazek fizyków z UW
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama