Reklama

GMO: nie szkodzi, nie pomaga

Genetycznie modyfikowana żywność jest bezpieczna – wynika z raportu National Academy of Sciences.

Aktualizacja: 19.05.2016 20:52 Publikacja: 19.05.2016 19:19

Kukurydza to najpopularniejszy po soi gatunek genetycznie zmodyfikowany

Kukurydza to najpopularniejszy po soi gatunek genetycznie zmodyfikowany

Foto: 123RF

Liczący kilkaset stron dokument przygotowała jedna z najpoważniejszych instytucji naukowych USA. Opiera się na analizie ponad 900 publikacji poświęconych wpływowi jedzenia genetycznie zmodyfikowanych roślin na zdrowie człowieka oraz środowisko naturalne, opłacalność upraw i gospodarkę kraju.

Raport National Academy of Sciences, Engeneering and Medicine będzie miał ogromne znaczenie w dyskusji na temat znakowania żywności zawierającej lub pochodzącej z organizmów genetycznie zmodyfikowanych. W kilku stanach USA wprowadzono takie przepisy, jednak wielkie firmy sprzedające nasiona GMO oraz środki ochrony roślin lobbują za tym, aby nie było to obowiązkowe.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama